Κλ. Ρέγκλινγκ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

Στην προαναγγελία ότι η 7η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς έκλεισε θετικά, προχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, προϊδέασε όμως ταυτόχρονα και ότι το 2021 πρέπει να αρχίσουν τα «μαζέματα» των δημοσιονομικών υπερβάσεων.

Παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τριπλή πρόκληση στο μεταναστευτικό (ειδικά μετά τη φωτιά στη Μόρια, όπως τόνισε), στο υγειονομικό λόγω Covid, και το γεωπολιτικό πεδίο (ελληνοτουρκικά). Για τους τρεις αυτούς λόγους, δικαιολόγησε το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιστρέψει σε πρωτογενές έλλειμμα, αντί για πλεόνασμα. Τόνισε, όμως, με νόημα ότι πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσουν και πάλι οι προσπάθειες για συνετή δημοσιονομική πολιτική.

Παράλληλα, χαιρέτισε τα μέτρα που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός (μείωση εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.), τονίζοντας πως κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έκλεισε όλες τις εκκρεμότητες για τις δράσεις στην επιχειρηματικότητα, τις επενδύσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και την ψηφιακή διακυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, εντόπισε καθυστερήσεις στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν θα έχουν μηδενιστεί ούτε στα μέσα του 2021.

Συνάντηση Ζαββού – Ρέγκλινγκ: Υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα

Την υποστήριξη του ESM στις προσπάθειες της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα εξέφρασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνανάντηση που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό, ενώ χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν ζητήματα του τραπεζικού συστήματος και πιο συγκεκριμένα την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω του προγράμματος «Ηρακλής».

Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές που αναδεικνύονται από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σχετικά οι ελληνικές τράπεζες, ιδιαίτερα μέσω της μετάβασης στην πράσινη και την ψηφιακή οικονομία.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Κεφαλαιαγορών. Ο κ. Ζαββός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη συμβολή του ESM στην ενίσχυση της Ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ