Ντροπιαστική ήττα και αποκλεισμός για τον Άρη από την πρωτάρα Κόλος

Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Άρη ολοκληρώθηκε άδοξα. Η ομάδα του Μίχαελ Ένινγκ γνώρισε την ήττα με 2-1 από την Κόλος Κοβαλίβκα στο “Κλ. Βικελίδης” και αποκλείστηκε στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa League.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν δοκάρι με τον Χαβιέρ Ματίγια στο 36ο λεπτό, έμειναν δύο φορές πίσω το σκορ από αμυντική ολιγωρία και έτσι πήγε στράφη το εξαιρετικό γκολ του Μπρούνο Γκάμα, με το οποίο ισοφάρισαν σε 1-1 στο 55ο λεπτό.

Το παιχνίδι ήταν ιστορικό για την ουκρανική ομάδα, καθώς ήταν το πρώτο στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα “έσπασε” το αήττητο 28 αγώνων του Άρη στο “Κλ. Βικελίδης” το οποίο κρατούσε από το 1968!

1. ME ΣΑΣΑ ΔΕΞΙΟ ΜΠΑΚ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΜΠΕΡΤΟΓΛΙΟ – ΛΟΠΕΘ
O Μίχαελ Ένινγκ προχώρησε σε δύο αλλαγές στην ενδεκάδα, σε σχέση με τον αγώνα πρωταθλήματος με τη Λαμία. Ο Γερμανός τεχνικός έδωσε φανέλα βασικού στους Φακούντο Μπερτόγλιο και Κρίστιαν Λόπεθ που έκαναν τη διαφορά στην πρεμιέρα, ενώ ο Λούκας Σάσα μετακινήθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας, με τον Εμάνουελ Σάκιτς να μένει στον πάγκο. Παράλληλα, η διάταξη άλλαξε από 4-3-3 σε 4-2-3-1, με τον Μπερτόγλιο πίσω από τον Λόπεθ και τους Γιάννη Φετφατζίδη – Μπρούνο Γκάμα στα “φτερά” της επίθεσης.

2. ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΑΙ ΔΟΚΑΡΙ ΜΑΤΙΓΙΑ
Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ήταν εμφανές πως η Κόλος Κοβαλίβκα θα επιχειρήσει να κλείσει τους χώρους και να “χτυπήσει” στην κόντρα επίθεση. Αποτέλεσμα, ο Άρης να προσπαθεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις απ’ τις πτέρυγες και πιο συγκεκριμένα απ’ τα δεξιά, με τους Σάσα και Φετφατζίδη να είναι ιδιαίτερα δραστήριοι. Την ίδια στιγμή, ο Μπερτόγλιο έβγαινε πολλές φορές ως κρυφός φορ, αλλά το… ουκρανικό τείχος δεν του επέτρεπε να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Βόλινετς.

Η μοναδική αξιόλογη στιγμή στα πρώτα 20 λεπτά ήταν ένα μακρινό σουτ του Μπρούνο Γκάμα, το οποίο μπλόκαρε με ευκολία ο Ουκρανός τερματοφύλακας. Στον αντίποδα, η Κόλος έπαιζε αρκετά σκληρά, στα όρια του αντιαθλητικού, με συνέπεια μετά το 30ό λεπτό ο Ελβετός Τσούντι να δείξει την κίτρινη κάρτα σε Μπογκντάνοφ και Ζαντόια. Ωστόσο, θα μπορούσε να… καρδιοχτυπήσει τους γηπεδούχους, αφού στο 33′ βρέθηκε κοντά στο γκολ, αλλά ο Χούλιαν Κουέστα απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά-ψαράκι του Σμιρνί.

Ο Άρης “απάντησε” τρία λεπτά αργότερα, αλλά η μπάλα δεν έκανε το χατίρι στον Χαβιέρ Ματίγια, καθώς η εκτέλεση φάουλ του Ισπανού κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια άουτ. Γενικότερα, η ομάδα του Ένινγκ απείλησε κυρίως μέσω στημένων φάσεων, αφού δεν υπήρχαν χώροι για ευκαιρίες σε σετ παιχνίδι.

3. Η ΑΜΥΝΑ “ΠΡΟΔΩΣΕ” ΤΗΝ ΓΚΟΛΑΡΑ ΤΟΥ ΓΚΑΜΑ
Το δεύτερο μέρος δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Θεσσαλονικείς, αφού στο 47ο λεπτό ο Νόβακ εκμεταλλεύτηκε την ολιγωρία των αμυντικών στην εκτέλεση φάουλ του Μπογκντάνοφ και με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής έκανε το 1-0. Οι “κίτρινοι”, παρά την ψυχρολουσία, προσπάθησαν να αντιδράσουν και κατάφεραν να φέρουν τα ματς στα ίσα στο 55′ με υπέροχο γκολ του Μπρούνο Γκάμα. Ο Μπερτόγλιο έκανε το γύρισμα απ’ τα δεξιά, οι αμυντικοί της Κόλος δεν κατάφεραν να διώξουν και ο Πορτογάλος με τρομερό σουτ νίκησε τον Βόλινετς για το 1-1.

Ο Άρης θέλησε να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ, αλλά για δεύτερη φορά “προδόθηκε” από την άμυνά του. Συγκεκριμένα, στο 62′ οι Ουκρανοί βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Μορόζκο έκανε τη σέντρα, ο Μπογκντάνοφ σούταρε, ο Κουέστα απέκρουσε ασταθώς και ο Αντιούχ με κοντινό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1.

4. ΦΟΥΛ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΑΡΗ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΟΣ
Το δεύτερο γκολ ήταν φανερό πως επηρέασε τους γηπεδούχους, οι οποίοι παρά την αλλαγή συστήματος του Ένινγκ (από 4-2-3-1 σε 3-5-2), δεν έβγαλαν αντίδραση και συνέχισαν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στα μετόπισθεν. Μάλιστα, η Κόλος σε δύο περιπτώσεις θα μπορούσε να ανεβάσει υψηλότερα το δείκτη του σκορ, αλλά ο Κουέστα αρνήθηκε τα γκολ στους Σενέσνιοφ (75′) και Αντιούχ (83′). Ωστόσο, στις καθυστερήσεις, ο Ντανιέλ Μαντσίνι είχε την ευκαιρία να λυτρώσει την ομάδα του, αλλά το σουτ στην κίνηση του Αργεντινού πέρασε ελάχιστα έξω.

Γήπεδο: “Κλ. Βικελίδης”

Διαιτητής: Λιονέλ Τσούντι (Ελβετία)

Βοηθοί: Ματίας Σμπρίσα (Ελβετία), Πασκάλ Χίρτσελ (Ελβετία)

4ος: Αλεσάντρο Ντούντιτς (Ελβετία)

ΑΡΗΣ (Mίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Σάσα (78′ Μαντσίνι), Ροζ, Ντάτκοβιτς, Γκανέα (70′ Μάνος), Τζέγκο, Ματίγια, Φετφατζίδης, Μπρούνο Γκάμα, Μπερτόγλιο, Κρίστιαν Λόπεθ.

ΚΟΛΟΣ ΚΟΒΑΛΙΒΚΑ (Ρουσλάν Κοστίσιν): Βόλινετς, Ζοζούλια (50′ Μορόζκο), Χάβρις, Πετρόφ, Νόβακ, Γιέμετς, Μπογκντάνοφ, Ζαντόια, Σμίρνι (88′ Κοστίσιν), Αντιούχ, Λισένκο (64′ Λισένκο).

Σκόρερ: 55′ Γκάμα / 47′ Νόβακ, 62′ Αντιούχ

Κίτρινες: 57′ Γκάμα, 68′ Ροζ / 35′ Μπογκντάνοφ, 37′ Ζαντόια, 76′ Μορόζκο, 86′ Χάβρις

Κόκκινες:

Πηγή: sport24.gr