Υπό έλεγχο και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στον Δήμο Σαρωνικού

Η πυρκαγιά που έπληξε χθες τον Δήμο Σαρωνικού έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενημερώνει με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, ευχαριστώντας θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της, στην Πυροσβεστική, την Αστυνομία, την Τροχαία, την Πολιτική Προστασία, την Περιφέρεια Αττικής, τους όμορους δήμους, τις εθελοντικές ομάδες, το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Σώμα Σαμαρειτών του ΕΕΣ, καθώς και τα ξενοδοχεία Grand Resort Lagonissi, όπου φιλοξενήθηκαν οι οικότροφοι του «Αργώ» μετά την επιβεβλημένη απομάκρυνσή τους από το οικοτροφείο, Alexander Beach Hotel, στο οποίο κατευθύνθηκαν 90 άτομα μετά την προληπτική εκκένωση οικισμών και από το Γηροκομείο της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως στην Παλαιά Φώκαια και το ξενοδοχείο Saron στο Λαύριο.
Επίσης τις επιχειρήσεις/ιδιώτες που «προσφέρουν αυτές τις κρίσιμες ώρες στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, αλλά και στους κατοίκους της περιοχής που με ψυχραιμία συνεργάστηκαν με τους αρμόδιους φορείς».

Τέλος, εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς «οι καιρικές συνθήκες εξακολουθούν και σήμερα να είναι εξαιρετικά δύσκολες με αυξημένη επικινδυνότητα (κατηγορία κινδύνου 4) λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

«Μικρός ο αριθμός των καμένων σπιτιών, κάηκαν δασικές περιοχές της Φέριζας και του Βαλμά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαρωνικού Π. Φιλίππου

Η επόμενη ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Καλύβια της Ατιτκής, που έφτασε μέχρι την Ανάβυσσο, ανάγκασε κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και οδήγησε στην εκκένωση ολόκληρων οικισμών, βρίσκει τις αρμόδιες Αρχές και τους ανθρώπους του δήμου Σαρωνικού επί ποδός. Από τη μια μεριά παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς και σήμερα πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή και από την άλλη, η δημοτική Αρχή έχει ξεκινήσει την προσπάθεια αποτίμησης της καταστροφής.
Ο αριθμός των σπιτιών που έχουν καεί είναι μικρός και οι κάτοικοι που διανυκτέρευσαν μακριά από τις οικίες τους επέστρεψαν το πρωί, ωστόσο έχουν καεί δασικές περιοχές.

«Ήταν πολύ ισχυρό και μεγάλο το μέτωπο της πυρκαγιάς, όμως τώρα έχει σβηστεί. Μάλιστα το πρωί είχαμε άλλη μια εστία φωτιάς προς το Λαγονήσι, που ευτυχώς σβήστηκε αμέσως», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και στη συνέχεια αναφέρει τις πρώτες εκτιμήσεις γύρω από τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς: «Ο αριθμός των σπιτιών που κάηκαν είναι μικρός και θα υπάρξει πλήρης καταγραφή. Ευτυχώς δεν καταστράφηκαν περιουσίες, γιατί κάηκαν κυρίως αγροτολιβαδικές περιοχές, όμως δυστυχώς έχουν καεί και δασικές περιοχές της Φέριζας και του Βαλμά».

Σχετικά με τους κατοίκους, ο κ. Φιλίππου είπε: «Τη νύχτα αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν 90 συμπολίτες μας στο ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει και τώρα έχουν επιστρέψει όλοι στα σπίτια τους. Όποιες πρώτες βοήθειες χρειάστηκαν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς αλλά και τη νύχτα, δόθηκαν από το Κέντρο Υγείας, αλλά και από το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού, που έφτασε στην Ανάβυσσο».

Και ο δήμαρχος Σαρωνικού κατέληξε: «Αυτό που θέλω είναι να είναι όλος ο κόσμος προσεκτικός και σε επιφυλακή, καθώς και η σημερινή ημέρα είναι επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ανέμων. Και όπου χρειαστεί να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων Αρχών. Εμείς ως δημοτική Αρχή παραμένουμε σε επαγρύπνηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ