Νάσος Ηλιόπουλος: Η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτη

Για «συνολική αναξιοπιστία» της κυβέρνησης μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, στο Kontra Channel, το βράδυ της Τετάρτης, επικρίνοντας έντονα τη στάση της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως «η αξιοπιστία της κυβέρνησης είναι ανύπαρκτη» και συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «έλεγε τόσο καιρό ότι διέθεσε 24 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ τελικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διέθεσε μόλις 4,6 δισ. ευρώ». Πρόσθεσε επίσης ότι, την ίδια στιγμή, η υπουργός Παιδείας «έξι μήνες είχε να προετοιμάσει το άνοιγμα των σχολείων, αλλά πέταγε χαρταετό». ‘Ασκησε κριτική για προσλήψεις 20.000 λιγότερων αναπληρωτών σε σχέση με πέρυσι, αμφισβητώντας τα στοιχεία που διακινήθηκαν εκ μέρους της ΝΔ, όπως και για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ είπε ότι «καμία προσπάθεια δεν έγινε για την καταγραφή των διαθέσιμων χώρων, ώστε να σπάσουν τα τμήματα στα σχολεία».

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν προσφέρει κανένα πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς», δήλωσε και εξέφρασε πλήρη στήριξη στις μαθητικές κινητοποιήσεις «γιατί υπερασπίζονται τη δημόσια υγεία τη δική τους, των οικογενειών τους και της κοινωνίας». Χαρακτήρισε «βαθιά προσβλητικό να επικαλείται η ΝΔ ότι 16 και 17 χρονών πολίτες είναι υποκινούμενοι». Σχολίασε ότι «η θεωρία της ΝΔ περί μαθητών αρνητών της μάσκας κατέρρευσε εκκωφαντικά στη μαθητική πορεία όπου όλοι φορούσαν μάσκες, ωστόσο επεσήμαναν ότι δεν αρκεί». Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε πως «είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που γνωρίζει καλά τους αρνητές της μάσκας, η ΝΔ ήταν που συναντήθηκε μαζί τους στις διαδηλώσεις ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που διέδιδε μέχρι και στη βουλή θεωρίες συνωμοσίας όταν υποστήριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε Μακεδονικό με τις συντάξεις».

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, ακόμα, την «ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συνομιλήσει με τους πολίτες που είχαν συνταχθεί στο μέτωπο ενάντια στη συμφωνία και να εξηγήσει γιατί ήταν μια ορθή απόφαση, που χαιρετίστηκε από όλο τον προοδευτικό κόσμο της Ευρώπης ως ειρηνική επίλυση μιας μακροχρόνιας διακρατικής κόντρας στα Βαλκάνια». Υποστήριξε ότι ταυτόχρονα «ήταν η μεγαλύτερη διπλωματική ήττα του Ερντογάν, που έπαιζε το χαρτί της πόλωσης και ενίσχυσης των αντιδημοκρατικών στοιχείων στα Βαλκάνια». ‘Ασκησε κριτική για την «πολιτική του προβλέψιμου συμμάχου που επιλέγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα θέματα εξωτερικής πολιτικής», λέγοντας ότι «έχει αποτύχει παταγωδώς», καθώς, όπως πρόσθεσε, από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έως σήμερα εντάθηκε η τουρκική προκλητικότητα. Ανέφερε ότι η κοινή δήλωση Ελλάδας-ΗΠΑ μετά τη συνάντηση των κκ Δένδια και Πομπέο «μας πηγαίνει πίσω σε σχέση με την δήλωση του Οκτωβρίου 2019 όπου γινόταν σαφής αναφορά στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας». Τέλος, είπε, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «μόνο ο διάλογος σε ευρωτουρκικό πλαίσιο μπορεί να λύσει το πρόβλημα, με ορίζοντα τη Χάγη και το διεθνές δικαστήριο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ