Ά. Μέρκελ: Θα πρέπει να ζούμε με περιορισμούς και στο ορατό μέλλον

«Θα πρέπει να ζούμε με περιορισμούς και στο ορατό μέλλον», δήλωσε η Καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι δεν έχουμε ακόμη αφήσει πίσω μας την κρίση του κορωνοϊού – «ούτε κατά διάνοια».

Μιλώντας στην Γενική Συνέλευση της Γερμανικής Ένωσης Εργοδοτών (BDA), η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή είναι η ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, προκειμένου να μην υπερφορτωθεί το σύστημα Υγείας. «Γι’ αυτό θα πρέπει για το ορατό μέλλον να ζούμε ακόμη με περιορισμούς», δήλωσε και εξήγησε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έχει μεν κάπως ανακοπεί, «αλλά αυτό δεν αρκεί», καθώς «δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε για αντίστροφη πορεία», κάτι που, όπως είπε, θα ήταν προς όφελος της οικονομίας. Υποσχέθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το «μερικό απαγορευτικό» που εφαρμόζεται από τις αρχές του μήνα και θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο. «Επειδή η διατήρηση των σχολείων και των παιδικών σταθμών σε λειτουργία αποτελεί κομβικό σημείο των μέτρων που λαμβάνουμε, πρέπει οι περιορισμοί να τεθούν σε άλλους τομείς», διευκρίνισε η κ. Μέρκελ, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η οικονομία υποφέρει υπό το βάρος των μέτρων για την πανδημία. «Από κοινού με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων επεξεργαζόμαστε σχέδιο παράτασης της στήριξης των επιχειρήσεων», δήλωσε. «Αν η Γερμανία θέλει να διατηρήσει υψηλό επίπεδο ευημερίας και κοινωνικού συστήματος, χρειαζόμαστε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα όσους εργοδότες ενθαρρύνουν την τηλεργασία.

Από την άλλη πλευρά, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της BDA Ράινερ Ντούλγκερ επαίνεσε την πολιτική στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι «μέχρι τώρα αντεπεξερχόμαστε καλύτερα από άλλους», αλλά και ότι «είναι απαραίτητη μια σαφής προοπτική». Πρότεινε δε να διεξαχθεί διάλογος σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση μετά την κρίση. «Η καλή πολιτική μπορεί να γίνει και με λίγα χρήματα, με νέες ιδέες και θάρρος», δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ