Κ. Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: Οι γιατροί θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες

Το Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε λίγο μετά την 09:00ην πρωΐνήν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο πρωθυπουργός συνομίλησε στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου με εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών, οι οποίοι του δώρισαν ένα χειροτέχνημα που επιμελήθηκαν τα παιδιά της παιδοψυχιατρικής κλινικής. Μίλησε, δε, και με μία ασθενή που νόσησε από κορωνοϊό, με χαμηλό, πλέον, ιικό φορτίο, αφού βρισκόταν στο στάδιο αποδρομής της μόλυνσης.

«Το σύστημα υγείας πιέστηκε, πιέζεται, όμως αντέχει και θα συνεχίσει να αντέχει. Θα έχει την αμέριστη στήριξη και την προσωπική μου φροντίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός σε μία από τις συνομιλίες που είχε και επισήμανε ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, «ήδη έχουμε τις πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις». «Θα πρέπει όλοι να προσέχουμε ώστε να περάσουμε στην απέναντι όχθη με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», επισήμανε και υπογράμμισε ότι «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα μάλιστα που αρχίζει κάπως να μειώνεται το ιικό φορτίο».

Αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, επισήμανε ότι στηριζόμαστε στην κοινή λογική των συμπολιτών μας και στις συμβουλές των ειδικών «για να προχωρήσουμε από τον Ιανουάριο στο μεγάλο πρόγραμμα εμβολιασμού». Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν, ανέφερε και προανήγγειλε μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία. «Οι γιατροί θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν εμβολιασμό από τον Ιανουάριο οπότε ξεκινά ο εμβολιασμός», πρόσθεσε.

Έκανε λόγο για στήριξη στους γιατρούς και για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος υγείας, ενώ τόνισε ότι γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν και δεσμεύτηκε για περαιτέρω ενίσχυση των ΜΕΘ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο Ιπποκράτειο θα γίνει δωρεά 30 κλινών ΜΕΘ από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σχέδιο για νέο ΕΣΥ

«Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι το σύστημα δουλεύει στα κόκκινα. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να ωραιοποιήσουμε καμία απολύτως κατάσταση. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε στήριξη σε όλους», σημείωσε και ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο για δημιουργία νέου συστήματος υγείας.

«Όταν ξεπεράσουμε αυτή την κρίση το σύστημα υγείας θα είναι πολύ πιο ισχυρό, σε επίπεδο εξοπλισμού και προσωπικού. Με το καλό όταν τελειώσει αυτή η περιπέτεια, όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε το νέο σύστημα υγείας, το οποίο τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη σε ακόμη τρεις δομές υγείας, ενώ την 12:30ην θα έχει συνάντηση στο Διοικητήριο με τον υφυπουργό Εσωτερικών (αρμόδιο για ζητήματα Μακεδονίας – Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Σκοπός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της πανδημίας, μιας και η Βόρειος Ελλάδα αποτελεί έως τώρα το επίκεντρο του δεύτερου κύματος και η πίεση στο σύστημα υγείας της περιοχής και ιδίως της Θεσσαλονίκης είναι ασφυκτική.

Πηγή: voria.gr