ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Nέο πρόγραμμα παρατήρησης άστρων από τη NASA

Ένα νέο πρόγραμμα για την καλύτερη κατανόηση της εξέλιξης των άστρων, ξεκίνησε η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος (NASA) με το όνομα ULLYSES (ΟΔΥΣΣΕΑΣ) που στην πραγματικότητα είναι τα αρχικά των λέξεων UV Legacy Library of Young Stars as Essential Standards.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα παρατήρησης που έχει αναλάβει ποτέ το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να παρατηρήσει πάνω από 300 άστρα, στο φάσμα του υπεριώδους φωτός (UV), σύμφωνα με τη NASA.

Αυτές οι παρατηρήσεις από τα αστέρια-στόχους θα καταχωρηθούν σε μια βιβλιοθήκη δεδομένων που θα περιλαμβάνει τα φασματικά αποτυπώματα νεαρών αστέρων μικρής μάζας από οκτώ περιοχές που δημιουργούν αστέρες στον Γαλαξία μας, καθώς και γερασμένα αστέρια μεγάλης μάζας σε άλλους γειτονικούς νάνους γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένων και των Νεφών του Μαγγελάνου.

Σύμφωνα πάντα με τη NASA, το πρόγραμμα ULLYSES δημιουργεί μια κληρονομιά για το μέλλον, με μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων που θα χρησιμοποιήσουν οι αστρονόμοι για έρευνα τις επόμενες δεκαετίες. Τα νέα δεδομένα θα συμπληρώσουν επίσης τα τμήματα της ιστορίας σχηματισμού αστέρων που είναι άγνωστα μέχρι στιγμής, ενώ σύντομα θα προστεθούν και αυτά από τις παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φώς από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Οι παρατηρήσεις τόσο από Hubble όσο και το Webb, θα δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας σχηματισμού των άστρων.

Ηλίας Σιατούνης