Σε έξι χώρες έχουν αναφερθεί κρούσματα covid-19 σε βιζόν

Έξι χώρες, ανάμεσά τους η Δανία και οι ΗΠΑ, έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής κρούσματα κορωνοϊού σε εκτροφεία βιζόν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

“Μέχρι στιγμής έξι χώρες -η Δανία, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ– έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία βιζόν”, εξήγησε σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται αφού η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε την Τετάρτη τη θανάτωση του συνόλου των περισσότερων από 15 εκατομμυρίων βιζόν που υπάρχουν στη χώρα, εξηγώντας ότι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS- CoV-2, που μπορεί να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου, μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους από τα ζώα αυτά.

Η μετάλλαξη ενός ιού είναι ένα κοινό και συχνά ανώδυνο φαινόμενο, σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα. Όμως το στέλεχος αυτό, που ονομάζεται “cluster 5”, προκαλεί μειωμένη δραστικότητα των αντισωμάτων του ανθρώπου, κάτι που απειλεί την αποτελεσματικότητα του μελλοντικού εμβολίου κατά της covid-19.

“Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κλινική εικόνα, η σοβαρότητα και η μεταδοτικότητα των ατόμων που μολύνονται (από το στέλεχος αυτό) είναι παρόμοιες με αυτές άλλων στελεχών του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν”, σχολίασε ο ΠΟΥ.

“Ωστόσο αυτό το στέλεχος, που ονομάζεται “cluster 5”, παρουσιάζει έναν συνδυασμό μεταλλάξεων ή αλλαγών που δεν είχαν παρατηρηθεί προηγουμένως”, προσθέτει ο οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι “οι επιπτώσεις των αλλαγών που έχουν εντοπιστεί σε αυτό το στέλεχος δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές”.

Οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ότι το στέλεχος που συνδέεται με τα βιζόν και έχει εντοπιστεί και σε 12 ανθρώπους, παρουσιάζει “μετρίως μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα”.

Ο ΠΟΥ ζητεί να πραγματοποιηθούν νέες επιστημονικές και εργαστηριακές έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά και να γίνει κατανοητό ποιες επιπτώσεις ενδέχεται να έχει το στέλεχος αυτό στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων κατά της covid-19.

“Αν και πιστεύουμε ότι ο ιός συνδέεται αρχικά με τις νυχτερίδες, η προέλευση του ιού και ο ή οι ξενιστές του SARS-CoV-2 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί”, υπενθυμίζει ο ΠΟΥ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ