«Θέλω να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου με μια πιο αισιόδοξη, θετική προσέγγιση στα πράγματα. Μέσα από τη συζήτηση ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τριτολογία του.
Απαντώντας στη Φώφη Γεννηματά, η οποία τον κατηγόρησε για έλλειψη αυτοκριτικής, και αναφερόμενος στην κατάσταση που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αν γυρίζαμε το ρολόι πίσω θα έπρεπε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. «Το λέω ξεκάθαρα, η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα από όλα την κυβέρνηση αλλά και τους τοπικούς άρχοντες και όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι όπως εορτάστηκε τελικά η γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτό στο οποίο αναφερθήκατε ότι δήθεν είπε ο κ. Γεωργιάδης, είναι ότι πέσαμε έξω στη εκτίμηση της Θεσσαλονίκης, όχι στον τουρισμό. Στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς αλλά και όλοι οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι. Θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς» είπε.
«Τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες όχι μόνο του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι το διαβαλκανικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας έχει μπει ήδη στην εφημερία. «Σωστή είναι η επισήμανση, προφανώς δεν πρέπει να υπάρχει κρεβάτι κενό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί είτε ως covid, είτε ως non covid, για να αποδεσμευτούν άλλα κρεβάτια, το οποίο να μην αξιοποιηθεί» είπε και πρόσθεσε «σας διαβεβαιώνω ότι αυτό γίνεται και θα εξακολουθήσει να γίνεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι να αρχίσουν να πέφτει ο αριθμός των κρουσμάτων».
Για την επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη κλινών του ιδιωτικού τομέα όταν τις ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο θα είχαμε αχρείαστα δαπανήσει χρήματα. «Διότι ουδέποτε χρειαστήκαμε αυτές τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα. Εμείς επιλέξαμε ένα διαφορετικό μοντέλο όπου έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όποτε αυτό είναι απαραίτητο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και όχι σε αντιπαράθεση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες του ιδιωτικού τομέα όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. Τώρα είναι απαραίτητο και το κάνουμε και αν είναι απαραίτητο να το κάνουμε και σε άλλες πόλεις θα το κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ανήγγειλε ότι θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών με τη σχετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο δικαιοσύνης.
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια σημείωσε ότι δρομολογούνται προγράμματα υποστήριξης των σχολείων με laptop και ηλεκτρονικούς υπολογιστές αντίστοιχα με αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας για την Πορτογαλία. «Τα ίδια προγράμματα υλοποιούνται και στην Ελλάδα. Έχουν διατεθεί περισσότερα από 40. 000 tablet και laptops στα σχολεία και ο προγραμματισμός είναι να φτάσουμε τις 90.000 τον Φεβρουάριο του 2021. Θα ζητήσω από το υπουργείο Παιδείας αν αυτό είναι εφικτό να επιταχυνθεί περαιτέρω αυτό το πρόγραμμα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο παιδί να χρειάζεται πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση και για τεχνικούς λόγους να μην μπορεί να την έχει. Γιατί εκεί δημιουργούνται ανισότητες που δεν γίνονται αποδεκτές» είπε.
Για τα test ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι την μεθεπόμενη εβδομάδα θα γίνουν έξυπνα, στοχευμένα test σε μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει οποιαδήποτε κυκλοφορία ιού σε αυτές τις ηλικίες που δεν θα επιτρέψει να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου.
Επανέλαβε ότι ήμασταν η πρώτη χώρα που είχαμε πρόσβαση σε αξιόπιστα rapid test τα οποία έχουν αξιοποιηθεί σε δομές μεγάλες ευαισθησίας, όπως τα γηροκομεία.
Επιπλέον, είπε ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα υπογραμμίζοντας ότι το πόσα χρήματα θα δοθούν, το που και το πως θα δοθούν θα εξειδικευθεί από το οικονομικό επιτελείο. «Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει μέχρι σήμερα με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν περισσότερη ανάγκη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του κάλεσε τα κόμματα να υποδείξουν ένα συγκεκριμένο συνομιλητή του υπουργείου υγείας, ειδικά της επιτροπής εμβολιασμών για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού από τη στιγμή που θα υπάρχει στη διάθεσή μας τα εμβόλια.
«Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα και θα ήθελα πραγματικά αυτή η αποστολή του εθνικού εμβολιασμού Covid να αποτελεί μια προτεραιότητα την οποία θα αγκαλιάσουν όλα τα κόμματα» είπε.
«Θα ζητήσω επίσης από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς από όλους τους συναδέλφους που αρθρώνουν δημόσιο λόγο να επαναλαμβάνουν αυτές τις ημέρες το βασικό μήνυμα: περιορίστε τις περιττές μετακινήσεις, οι μετακινήσεις πρέπει να είναι οι απολύτως απαραίτητες και κυρίως να μην υπάρχουν συγχρωτισμοί, μεταξύ ατόμων που δεν κατοικούν μαζί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι έχει ζητήσει από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να υπάρχουν αυξημένοι έλεγχοι στους χώρους εργασίας και για τη μάσκα και για την εφαρμογή της τηλεργασίας εκεί που είναι εφικτή. «Οι χώροι εργασίας μας γεννούν ορισμένα ερωτηματικά, αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης και είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι το κράτος θα εφαρμόσει αυτή την πτυχή της νομοθεσίας διότι έτσι προστατεύονται κυρίως οι εργαζόμενοι» είπε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το εμβόλιο θα έρθει και όταν εμβολιαστούμε αρκετοί πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμη» επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει όταν με το καλό ξαναρχίζουμε να ανοίγουμε να έχουμε την ίδια αντίδραση που είχαμε μετά την επιτυχία του πρώτου κύματος και επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχε εφησυχασμός και δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ειδικά ενόψει των Χριστογέννων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε με ένα στίχο του Λέοναρντ Κοέν από το ‘Ανθεμ που λέει «υπάρχει μια ρωγμή, μια ρωγμή στα πάντα, έτσι μπαίνει το φως μέσα».
«Έτσι θα μπει και το φως μέσα και θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη, αρκεί να το κάνουμε όλοι ενωμένοι, όλοι συστρατευμένοι, με ευθύνη και με αλληλεγγύη» είπε.
Live | Τριτολογία στη Βουλή για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας. #vouli https://t.co/DER2dXBh7r
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) November 12, 2020
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ