Βωμός του Θεού Πανός βρέθηκε στα υψίπεδα του Γκολάν (Εικόνες)

Ισραηλινοί ερευνητές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα, την ανακάλυψη μιας πρωτοχριστιανικής εκκλησίας στα υψίπεδα του Γκολάν.

Μια ανασκαφική ομάδα από την “Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων” ανάφερε ότι η εκκλησία χρονολογείται το 400 μ.Χ. και πιθανότατα είχε χτιστεί πάνω σε έναν αρχαιότερο Ελληνικό ναό αφιερωμένο στον “Έλληνα Θεό Πάνα”, όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι The Times of Israel.

Οι αρχαιολόγοι, αφού ανακάλυψαν μια επιγραφή χαραγμένη στον βωμό από βασάλτη, δήλωσαν ότι ήταν σίγουροι ότι ο εξαιρετικά στυλιζαρισμένος υπαίθριος ναός είχε αφιερωθεί κάποτε στον Θεό Πάν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Adi Erlich του Πανεπιστημίου της Χάϊφα, οι χριστιανοί του 5ου αιώνα πιθανότατα μετέτρεψαν τον αρχαίο ναό για δικούς τους σκοπούς. Ο Έρλιτς σημείωσε επίσης ότι η εκκλησία μπορεί να είναι η τοποθεσία όπου ο Ιησούς ανέθεσε στον Πέτρο να ιδρύσει τον Χριστιανισμό, όπως αναφέρεται στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον στο εδάφιο 16:18.

“Είσαι ο Πέτρος και, πάνω σε αυτό το βράχο, θα χτίσω την Εκκλησία μου”, αναφέρει συγκεκριμένα το απόσπασμα.

«Ο τοίχος είναι κατασκευασμένος από μικρές απλές πέτρες και υπάρχει αυτή η μεγάλη πέτρα», δήλωσε επίσης ο Έρλιτς. Ο βωμός ήταν τοποθετημένος στον τοίχο έτσι ώστε να μην είναι ορατός μέσα στην εκκλησία, πρόσθεσε. Η επιγραφή αναφέρει επίσης ότι ήταν αφιερωμένη από τον Αθήναιο, υϊό του Σωσιπάτρου της Αντιοχείας, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορείως της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο βωμός χρονολογείται περίπου στον 2ο μεταχριστιανό αιώνα, ενώ θεωρείται σίγουρο ότι υπήρχε ναός της ελληνιστικής περιόδου πριν την κατασκευή του πρωτοχριστιανικού ναού.

 

Στην ίδια περιοχή στα υψίπεδα του Γκολάν, υπάρχει μια πηγή με την ονομασία Μπάνιας (Banias) που είναι η πηγή του ποταμού Ιορδάνη και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους θεωρείται ότι είναι μια αραβική παραφθορά του Πανός, όπως επίσης και ο Ιορδάνης από τον ποταμό Ιριδανό.

Η εκκλησία και παράλληλα ο βωμός, ανακαλύφθηκαν μετά από έργα συντήρησης της “Ισραηλινής Αρχής Φύσης και Πάρκων” και το Πανεπιστήμιο της Χάϊφα.

Ηλίας Σιατούνης