Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η διαδικασία ακινησίας των οχημάτων

Πινακίδες

Ηλεκτρονικά θα γίνεται από φέτος η διαδικασία ακινησίας των οχημάτων. Οι οδηγοί, χωρίς να επισκέπτονται την εφορία, θα διασφαλίζουν ότι δεν θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς.

Η δήλωση θα κατατίθεται ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο του οχήματος. Η δήλωση θα περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, αλλά και του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν θα παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα της πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας. Αυτοκίνητο όχημα για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας απαγορεύεται απολύτως να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία. Εάν εντοπιστεί στο πλαίσιο ελέγχων είτε να κυκλοφορεί είτε να φέρει πινακίδες, αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την ΑΑΔΕ, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών, και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται ενώ θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια. Όχημα το οποίο θα εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία θα θεωρείται ότι κυκλοφόρησε. Για να μην καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας, η ακινησία θα δηλώνεται πριν από την έναρξη του έτους που αφορά και θα ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης των τελών κυκλοφορίας.

Πηγή: ΕΡΤ