Κομισιόν: Οι χώρες μέλη της ΕΕ θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα

Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορέσουν «να ξεκινήσουν την ίδια ημέρα» τις εκστρατείες εμβολιασμού κατά της Covid-19, από την στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για το εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί από τις Pfizer-BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Εν τέλει, εντός μίας εβδομάδας, το πρώτο εμβόλιο θα έχει εγκριθεί, κατά συνέπεια, οι εμβολιασμοί θα μπορέσουν να ξεκινήσουν αμέσως…είναι μία τεράστια επιχείρηση», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν όσο το δυνατόν ταχύτερα αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού όλοι μαζί οι είκοσι επτά, με έναρξη την ίδια ημέρα», πρόσθεσε.

Υπό την πίεση της Γερμανίας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι η προγραμματισμένη για τις 29 Δεκεμβρίου συνεδρίαση για τον εμβόλιο θα διεξαχθεί, τελικά, στις 21 Δεκεμβρίου.

Αφού εξετάσει τη γνωμοδότηση της ρυθμιστικής αρχής και διαβουλευθεί με τα κράτη μέλη (μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει λίγες ημέρες) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι επιτέλους σε θέση να δώσει έγκριση για την υπό όρους κυκλοφορία του εμβολίου Pfizer-BioNTech στην Ενωση γύρω στα Χριστούγεννα

«Συνολικά, έχουμε αγοράσει περισσότερες δόσεις (εμβολίων) από όσες απαιτείται για όλον τον κόσμο στην Ευρώπη», μέσω συμβολαίων με διαφορετικά εργαστήρια, ώστε να συγκροτήσουμε ένα «διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» εμβολίων στο στάδιο της ανάπτυξής τους, υπενθύμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Οπως διασχίσαμε ενωμένοι την πανδημία αυτή, ας ξεκινήσουμε ενωμένοι την εξάλειψη αυτού του φοβερού ιού», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ήδη από χθες ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 θα ξεκινήσει την ίδια ημέρα σε όλες τις χώρες της Ενωσης, σύμφωνα με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ