Νίκος Χαρδαλιάς: Επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας

Δύο επιπλέον μέτρα με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας της νόσου Covid-19 ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Πρώτον, όσοι ανιχνεύονται θετικοί σε έλεγχο που θα γίνεται στα χερσαία σύνορα της χώρας δεν θα τους επιτρέπεται η είσοδος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Δεύτερον, δεν επιτρέπονται πλέον επισκέψεις όσων δεν εγκαταβιώνουν μόνιμα στις μονές του Αγίου Όρους. Τα δύο αυτά μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, στις 6:00 το πρωί.

Παράλληλα, ο κ.Χαρδαλιάς έδωσε στοιχεία σχετικά με τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα και πώς αυτά κατανέμονται στις 13 περιφέρειες. Το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και ειδικότερα το 66,4% βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ η Αττική η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων. Ο κ. Χαρδαλιάς μάλιστα τόνισε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι σε περίπτωση περιοχών που τα μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα, η λήψη αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο».

Αναλυτικότερα αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα, δηλαδή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα που δεν έχουν ολοκληρώσει την καραντίνα τους, την κατ’ οίκον απομόνωση είναι 16.617. Από αυτά, τα 7.031 (42,3%) βρίσκονται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 3.267 (19,7%) στην Περιφέρεια της Αττικής, 1.777 (10,7%) στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, 1.590 (9,6%) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και 632 (3,8%) στη Δυτική Μακεδονία.

Όπως είπε οι διαφορές και οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στις περιοχές σχετίζονται με το πόσο πιστά εφαρμόζονται τα μέτρα, μιας και είναι ίδια σε όλες τις περιοχές. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι δυστυχώς σε κάποιες περιοχές τα μέτρα δεν τηρούνται με τη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις», σημείωσε.

Ακόμη, ανέφερε ότι ανάμεσα στις περιοχές που τους δημιουργούν προβληματισμό τις τελευταίες επτά ημέρες είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι -μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Λιβάνιο, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου, τον καθηγητή κ. Τσιόδρα, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας κ. Παπαστεργίου και όλους τους δημάρχους των περιοχών αυτών- , πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη για την αποτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού των ενεργειών τους, με στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς στις περιοχές αυτές το επιδημιολογικό φορτίο των τελευταίων 7 ημερών δεν υποχωρεί με αποτέλεσμα οι 6 αυτές περιφερειακές ενότητες να βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις ανάμεσα στις περιοχές που μας απασχολούν, με σταθερό αριθμό ενεργών κρουσμάτων σε σχέση με τις άλλες περιοχές που δείχνουν έστω μικρή υποχώρηση.

Πιο συγκεκριμένα, τα ενεργά κρούσματα σε αυτές τις 6 περιφερειακές ενότητες έχουν ως εξής:

– 587 κρούσματα στην Πιερία από τα οποία νοσηλεύονται τα 80

– 548 κρούσματα στην Πέλλα από τα οποία νοσηλεύονται τα 84

– 486 κρούσματα στην Ημαθία, από τα οποία νοσηλεύονται τα 103

– 454 κρούσματα στη Δράμα από τα οποία νοσηλεύονται τα 83

– 376 κρούσματα στην Ξάνθη από τα οποία νοσηλεύονται τα 38 και

– 172 κρούσματα στη Φλώρινα από τα οποία νοσηλεύονται 26.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των επιδημιολογικών clusters από τα αστικά τους κέντρα προς τα χωριά, ενώ απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους τόσο των πόλεων όσο και των χωριών της Ξάνθης, της Δράμας, της Πέλλας, της Φλώρινας, της Πιερίας και της Ημαθίας για πιστή τήρηση των μέτρων και αποφυγή κάθε περιττής μετακίνησης.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για την έκβαση της προσπάθειάς μας και πρέπει να αποτραπεί η οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του ιού και προφανώς, και η οποιαδήποτε περαιτέρω αυστηροποίηση των ήδη υφισταμένων μέτρων», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα εκτός από αυτές τις έξι περιοχές υπάρχουν κι άλλες που είναι επιβαρυμένες επιδημιολογικά, «παραμένουν σε υψηλό κίνδυνο παρά την όποια μικρή είτε υποχώρηση είτε επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων». Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες:

– της Θεσσαλονίκης με 4375 ενεργά κρούσματα από τα οποία 1297 νοσηλεύονται

– των Γρεβενών με 123 κρούσματα από τα οποία 42 νοσηλεύονται

– της Λάρισας με 873 κρούσματα από τα οποία 111 νοσηλεύονται

– της Μαγνησίας με 402 κρούσματα από τα οποία 36 νοσηλεύονται

– της Χαλκιδικής με 276 κρούσματα από τα οποία 60 νοσηλεύονται

– του Κιλκίς με 181 κρούσματα από τα οποία 28 νοσηλεύονται

– της Καρδίτσας με 253 κρούσματα από τα οποία 44 νοσηλεύονται

– των Σερρών με 572 κρούσματα από τα οποία 152 νοσηλεύονται

– των Τρικάλων με 249 κρούσματα από τα οποία 39 νοσηλεύονται και

– της Καβάλας με 338 κρούσματα από τα οποία 52 νοσηλεύονται

«Για να αποδώσουν τα μέτρα είναι απαραίτητο να τα εφαρμόζουμε όλοι με συνέπεια», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς 1.783.429 έλεγχοι σχετικά με την τήρηση των μέτρων. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν εντοπιστεί 46.383 περιπτώσεις παράβασης, έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 9.485.677 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 1.426 συνολικά αθροιστικά ημερών. Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς κατέστησε σαφές ότι οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι εντατικοί, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιβαρυμένες περιοχές.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους των περιοχών αυτών «να δείξουν για ακόμα μια φορά επιμονή και υπομονή και να εφαρμόσουν με προσήλωση τα μέτρα που ισχύουν, όπως και στο παρελθόν, στην πρώτη φάση της πανδημίας όταν χάρη στη συνεπή τήρηση των μέτρων είχε μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο στις περιοχές αυτές».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο και αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η υπομονή και η πιστή τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, για να παραμείνουμε ασφαλείς», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν όσοι ζουν απομονωμένοι μακριά στην επαρχία και σε χωριά, όπως οι ηλικιωμένοι γιαγιάδες και παππούδες θα μπορέσουν να δουν στις γιορτές τα αγαπημένα τους πρόσωπα που ζουν μακριά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης, περάσαμε δύσκολα όλους αυτούς τους μήνες και το Πάσχα πάλι το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας και νομίζω το ίδιο θα συμβεί και με τα Χριστούγεννα».

Για την ιχνηλάτηση

Ερωτηθείς πώς γίνεται η διαδικασία της ιχνηλάτησης αποτελεσματικά με 190 άτομα προσωπικό σε 2.000 και 2.500 κρούσματα την ημέρα, ενώ υπάρχουν οργανισμοί που συνιστούν 1.500 έως 3.000 ιχνηλάτες για πληθυσμό 10 εκατομμυρίων, και αντιστοιχία 300 ιχνηλατών για 1.000 κρούσματα την μέρα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι γνωρίζει για την πρόταση για 300 ιχνηλάτες ανά 1.000 κρούσματα, ωστόσο για εκείνον αυτό «φαντάζει εξωπραγματικό και ανεδαφικό γιατί ουσιαστικά σημαίνει ότι ο κάθε ιχνηλάτης στο 8ωρο του θα χρεωθεί 3 ενεργά κρούσματα, δηλαδή η διαδικασία της ιχνηλάτησής του θα είναι μια διαδικασία που θα φτάσει τις 3,5 ώρες».

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο μέσος όρος μιας ιχνηλασίας είναι περίπου 23,3 λεπτά, ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν κάποιες ιχνηλασίες που κλείνουν στο δεκάλεπτο αν δεν υπάρχουν στενές επαφές, υπάρχει πλήρη καταγραφή των χώρων που κινήθηκε, των δεδομένων της έναρξης των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχουν κι άλλες που λόγω πολλών στενών επαφών μπορεί να φτάσουν και τα 45 λεπτά, υπάρχει και το ρεκόρ της 1 ώρας και 22 λεπτά που ήταν μια ιχνηλάτηση που αφορούσε κάποιους εργάτες γης, και υπήρχε πρόβλημα με τη συνεννόηση και την επικοινωνία.

Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι όταν είχαν ανακοινωθεί 3.500 κρούσματα, στους 190 ιχνηλάτες επεκτάθηκε το ωράριο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλό τους. «Από τις 8 ώρες επεκτάθηκε το ωράριο στις 11 ώρες με μισή ώρα διάλειμμα. Χρεώθηκαν περίπου 17-18 φακέλους ο καθένας και σε 24 περίπου με 28 ώρες είχαμε τελειώσει. Χρειάστηκε σε όλη την πανδημία τρεις φορές να κάνουμε ανάκληση ρεπό και επέκταση του ωραρίου λόγω όγκου δουλειάς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι η ιχνηλάτηση σε εκείνους ξεκινά από την ώρα που ο ΕΟΔΥ θα τους κοινοποιήσει το excel με τα ημερήσια κρούσματα που ούτως ή άλλως υπάρχουν και καταχωρούνται στον ΗΔΙΚΑ που είναι και ο μόνος φορέας καταγραφής των κρουσμάτων.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από παιδιά που νυχθημερόν ξενυχτάνε αντιμετωπίζουν κάθε περίπτωση σαν μια μοναδική περίπτωση που η σοβαρή ιχνηλάτηση αυτής της περίπτωσης μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της πανδημίας. Είμαι περήφανος γι αυτά τα παιδιά που έχουν βρεθεί από διαφορετικά μετερίζια, από διαφορετικούς οργανισμούς, έχουν ενώσει δυνάμεις λειτουργούν με μόνο γνώμονα πώς θα προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια υγεία, την ανθρώπινη ζωή. Καλό είναι πέρα από την θεωρητική ανάλυση βασισμένη στην όποια βιβλιογραφία ας ασχοληθούμε και με τον πραγματικό κόσμο της επιχειρησιακής καθημερινότητας. Στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνουμε πρόσκληση σε όλους όσους έχουν εύλογες απορίες, και ερωτήσεις να μας επισκεφθούν να τους δείξουμε πώς ιχνηλατούμε, πώς καταχωρούμε, πώς επιδημιολογικά σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονές μας παρατηρούμε και αναλύουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ιχνηλατουμένων και πώς τα επεξεργαζόμαστε πάντα με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ