Σουηδία: Αρνητικό ρεκόρ ασθενών με κορωνοϊό

Η Σουηδία, η κυβέρνηση της οποίας απέφυγε αρχικά να λάβει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για να ανακόψει την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, για να προστατεύσει την οικονομία, βρισκόταν χθες Δευτέρα κοντά στον υψηλότερο αριθμό ασθενών με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ο οποίος έχει καταγραφεί ως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η σουηδική δεν συνέστησε τη χρήση χειρουργικών μασκών, δεν έκλεισε κανέναν τομέα της οικονομίας, ούτε επέβαλε απαγορευτικά, απλά προέτρεψε τους πολίτες να τηρούν οικειοθελώς τον κανόνα της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να φροντίζουν την ατομική τους υγιεινή.

Η χώρα των περίπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων πλέον καταγράφει πάνω από 7.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, θνητότητα πολύ υψηλότερη από τους δείκτες που καταγράφουν οι γείτονές της. Ο αριθμός των θυμάτων είναι πάντως ως εδώ χαμηλότερος από εκείνους που καταγράφουν χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, χώρες που επέβαλαν πολύ αυστηρά μέτρα. Μολαταύτα, η ανησυχία αυξάνεται, λόγω του ραγδαίου ρυθμού εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία, ειδικά στη Στοκχόλμη, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται τελευταία στα πρόθυρα του κορεσμού.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας, 2.406 ασθενείς με την COVID-19 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, αριθμός ελαφρά χαμηλότερος από τους 2.412 που καταγραφόταν την 20ή Απριλίου, στην κορύφωση του λεγόμενου πρώτου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Νωρίτερα χθες, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο SVT μετέδωσε, επικαλούμενο δικούς του υπολογισμούς, ότι το ρεκόρ των ασθενών με την COVID-19 που έχουν εισαχθεί στα νοσοκομεία ξεπεράστηκε ήδη, κάνοντας λόγο για 2.389 ανθρώπους που νοσηλεύονται.

Ωστόσο, το SVT διευκρίνισε ότι οι τρεις από τις 21 περιφέρειες της Σουηδίας δεν είχαν δημοσιοποιήσει χθες νεότερα δεδομένα και κατά συνέπεια βασίστηκε στα πιο πρόσφατα διαθέσιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ