Ισπανία: Για τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις εδώ και δεκαετίες προετοιμάζεται η Μαδρίτη

Η πρωτεύουσα της Ισπανίας Μαδρίτη και μεγάλο μέρος της γειτονικής περιφέρειας της Καστίλλης-Λα Μάντσα βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, καθώς αναμένονται χιονοπτώσεις που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα είναι οι σφοδρότερες εδώ και δεκαετίες και τις οποίες θα φέρει η Καταιγίδα την οποία έχουν ονομάσει “Φιλομένα”.

Τόσο έντονα φαινόμενα είναι σπάνια στην περιοχή και αναμένεται ότι θα αναστατώσουν την καθημερινή ζωή και τις μετακινήσεις, καθώς έρχονται σε μια περίοδο που οι άνθρωποι επιστρέφουν στα σπίτια τους από τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Φέτος ωστόσο υπάρχει λιγότερη κυκλοφορία απ’ ό,τι συνήθως εξαιτίας των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Καθώς άρχιζε να πέφτει πυκνό χιόνι, οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως μεγάλα πάρκα στη Μαδρίτη, περιλαμβανομένου του περίφημου Ρετίρο δίπλα στο μουσείο του Πράδο, θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους.

Καθώς προβλέπονται έως 20 εκατοστά χιονιού μέσα σε 24 ώρες και οι θερμοκρασίες αναμένεται να κυμανθούν γύρω από το 0 για μεγάλο μέρος της ημέρας, ο νότος της περιφέρειας της Μαδρίτης βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό επιφυλακής για πρώτη φορά αφότου δημιουργήθηκε το σχετικό σύστημα, το 2007.

Ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της κρατικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, δήλωσε πως η πόλη θα βρεθεί πιθανόν αντιμέτωπη με τη σφοδρότερη χιονόπτωση που έχει γνωρίσει τουλάχιστον μέχρι τώρα στον 21ο αιώνα.

«Ίσως να πρέπει να πάμε πίσω στη χιονόπτωση του Φεβρουαρίου 1984 ή σ’ εκείνη του Μαρτίου 1971 για να βρούμε παρόμοια προηγούμενα, αν οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ