Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει για πρώτη φορά από το 1947

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ελπίδα, αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά και μηδενική αφέλεια ως προς τη διγλωσσία και τη στάση της γείτονος, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση της κυριαρχίας στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια («Καθορισμός του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου»).

«Η δική μας θέση ήταν σαφής εξαρχής: σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα παγίως τάσσεται υπέρ του διαλόγου υπό αυτές τις δύο συνθήκες: να πάψουν οι τουρκικές προκλήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί όπου σταμάτησαν το 2016 με ευθύνη της ‘Αγκυρας, για το ένα και μοναδικό ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για άτυπες και μη δεσμευτικές συζητήσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων από την ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας, αλλά και η έκθεση Μπορέλ εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, καθώς και η αποφασιστική στάση των ΗΠΑ.

Επανέλαβε ότι οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά μέσο για να επιστρέψει η Τουρκία στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής, καθώς, όπως τόνισε, αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο λαών κι επίσης μια συνολική προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση και άλλων ζητημάτων, όπως είναι το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Πρόσθεσε, ωστόσο, με έμφαση και παρρησία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι καμία συζήτηση δεν μπορεί ν’ αφορά στην ελληνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας ούτε την παραβίαση των διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Ελλάδα θ’ ασκήσει το ίδιο δικαίωμα στην Κρήτη σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής με μία αναφορά στο Κράτος των Ιονίων Νήσων που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818 και υπήρξε η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς του Ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. «Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά, η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα μετά από το πρώτο που είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τους κλειστούς κόλπους στην ίδια περιοχή. «Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό δικαίωμα. Όμως, σε χρόνο, με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει», ανέφερε, επισημαίνοντας πως με την κίνησή της η κυβέρνηση στέλνει ένα πολύ καθαρό μήνυμα σε όσους με απειλές και λεονταρισμούς επιχειρούν να στερήσουν αυτό το δικαίωμα από την πατρίδα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η σημερινή εξέλιξη δεν ήταν τυχαία και αυτονόητη, αλλά οφείλεται στην άσκηση ενεργητικής διπλωματίας εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία άφησε, όπως είπε, πίσω της αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα. Απαρίθμησε τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και αυτή με την Αλβανία για την προσφυγή σε δικαιοδοτικό όργανο, για τις οποίες τόνισε ότι αποτελούν αποτέλεσμα σκληρών και δύσκολων διαπραγματεύσεων υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

«Πρόκειται για δυο κρίκους ειρήνης και συνεργασίας, αλλά και υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας σε μία περιοχή που κάποιοι απειλούν να μετατρέψουν σε ναρκοπέδιο. Μόλις πρόσφατα, εξάλλου, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδος, αποδεικνύοντας ότι η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα ειρήνης», σημείωσε, αναφερόμενος στην αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδα και με σημαντικούς παίκτες στη Μέση Ανατολή, όπως τα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης, αλλά σήμερα, για πρώτη φορά, η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Εκτίμησε δε ότι αυτό που διαφοροποιήθηκε το 2020 ήταν η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων και συγκεκριμένα η αξιοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου που οδήγησε στην αναγνώριση του Έβρου και του Αιγαίου ως ανατολικού άκρου της Ευρώπης και όχι απλώς ως ελληνοτουρκικών συνόρων.

«Οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ με την προεδρία Μπάιντεν»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Αφού πρώτα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή και ότι ανεξάρτητα από τη διαφορετική οπτική με τη διοίκηση Τραμπ επετεύχθη μια πολύ καλή συνεργασία, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι γνωρίζει προσωπικά τον κ. Μπάιντεν και είναι ένας έμπειρος πολιτικός που γνωρίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις ευαισθησίες της, ενώ πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. «Είμαι σίγουρος ότι οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ», κατέληξε.

Αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων: «Η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη», σημείωσε, απαριθμώντας αναλυτικά τη συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και την ταχύτητα με την οποία δρομολογείται, την αναβάθμιση των αεροσκαφών τύπου F-16, την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ και την απόκτηση τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου με την απόφαση να λαμβάνεται εντός του α’ εξαμήνου του 2021, αλλά και την πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών στελεχών για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Συνολικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών, ύψους 11,5 δις ευρώ.

«Ισχυρισμοί δίχως ίχνος αλήθειας για διαφοροποίηση με Δένδια»

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο ίδιος με τον υπουργό Εξωτερικών είναι ενιαία, απαντώντας έτσι στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «’Ακουσα αναφορές για διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί δίχως ίχνος αλήθειας. Και είναι παράξενο να ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την εθνική ευθύνη της διπλωματίας και της άμυνας από την μία στον κ. Καμμένο και από την άλλη στον κ. Κοτζιά. Όλα έχουν ένα όριο!», κατέληξε.

Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο για τα 12 μίλια στο Ιόνιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η εμβέλειά του ξεπερνά τα εθνικά όρια κι έστειλε μήνυμα προς την ‘Αγκυρα: «Η άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος αποτελεί άσκηση διεθνούς συνεργασίας. Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Στέλνει η επέκταση προς δυσμάς αναπόφευκτα ένα μήνυμα προς ανατολάς: η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τη μεγάλη διαφορά μας την Τουρκία, αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».

Χαρακτήρισε δε το 2020 ως ένα έτος πυκνό εξελίξεων, αλλά όχι γόνιμο στο συγκεκριμένο πεδίο, υπογραμμίζοντας ότι «η δική μας θέση υπήρξε σαφής εξαρχής: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», δίχως η Αθήνα να ξεχνά τη διπλή γλώσσα και τις προκλήσεις της ‘Αγκυρας εν όψει των διερευνητικών επαφών. Ζήτησε, μάλιστα, από ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης «να είναι πιο υπεύθυνα και να μην γίνονται μεγάφωνα γειτονικών δηλώσεων», καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα θέματα αυτά είναι πάντα καλύτερο να λέγονται λιγότερα και να γίνονται περισσότερα και να μην πυροδοτούν εντάσεις.

«Επόμενη προτεραιότητά μας το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζεται ένα κυλιόμενο σχέδιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επτά προηγούμενων ημερών, τα οποία καθορίζουν τις αποφάσεις για τις επτά επόμενες ημέρες. «Η χώρα βαδίζει με μικρά, αλλά προσεκτικά βήματα σε αυτό που λέμε κάποια κανονικότητα», είπε κι ανέφερε, επίσης, ότι έχουμε ξεπεράσει τους 90.000 εμβολιασμούς, κλείνει ο κύκλος εμβολιασμού των υγειονομικών και σύντομα ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για τους 80 άνω, αλλά και ότι από σήμερα αυξάνονται τα σημεία όπου γίνονται οι εμβολιασμοί, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι ο ρυθμός θ’ ακολουθεί το ρυθμό της παραλαβής εμβολίων στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα παρουσιαστεί αύριο, ως πρωτοβουλία του, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, δεν αποτελεί περιορισμό, αλλά συμβάλλει στην απαλλαγή από προβλήματα στις μετακινήσεις και άρα ευνοεί τον τουρισμό και την οικονομία, όπως έχει λόγο να επιθυμεί η Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι θα παρέμβει προς την Κομισιόν και προς δύο άλλες κατευθύνσεις: την ταχύτερη αδειοδότηση εμβολίων, με πρώτο αυτό της Astra Zeneca, και την άσκηση πίεσης προς την Pfizer ώστε να είναι συνεπής στις συμφωνίες που έχουν γίνει σε επίπεδο ΕΕ και να τηρηθούν τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

Κατέληξε δε λέγοντας ότι επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων. «’Αλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την οικονομία και πως όλα συνδέονται μεταξύ τους. Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως τα διδάγματα του 2020 μπορούν να χρησιμεύσουν ως φάρος για το 2021: «Είναι η ενότητα και η εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σ’ αυτά αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις και τον κορονοϊό κι αποδείξαμε ότι οι κρίσεις μπορούν να γίνουν ευκαιρία για να πάει μπροστά η χώρα. Σήμερα, δεν διευρύνουμε μόνο την εθνική μας κυριαρχία, αλλά και την εθνική μας ομοψυχία. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση και ταυτόχρονα σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον», κατέληξε, ζητώντας έτσι τη στήριξη του νομοσχεδίου απ’ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Κυρ. Μητσοτάκης (δευτερολογία): Η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει

«Θέλω η η σημερινή μέρα να είναι μέρα γιορτής γιατί σε πείσμα όσων ισχυρίστηκε ο κ. Βελοπουλος η αλήθεια δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις και για πρώτη φορά από το 1947 η Ελλάδα μεγαλώνει» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας, κατά την δευτερολογία του, στην κριτική των πολιτικών αρχηγών.
Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι “εάν ήταν αυτονόητη η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση θα πρέπει να μας πει γιατί δεν έγινε τόσα χρόνια” και τον κατηγόρησε ότι είναι “κυνηγημένος από το φάντασμα των ανεκπλήρωτων προσδοκιών”.
Αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης τι έγινε το 2018 και είπε ότι ο κ.Κοτζιάς ήταν αυτός που λίγο πριν αποχωρήσει εισηγήθηκε μέσω Προεδρικού Διατάγματος την επέκταση των χωρικών υδάτων ισχυριζόμενος ότι είχε κάνει σημαντική προετοιμασία για να υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

“Στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του. Το ερώτημα είναι τι έγινε μετά την αποχώρηση του κ.Κοτζιά” είπε ο πρωθυπουργός.
Επικαλέστηκε το βιβλίο του Νίκου Κοτζιά στο οποίος όπως είπε, γράφει επί λέξει: “Μετά την παραίτησή μου ο Τσίπρας έκανε πίσω, πιθανό τον φόβισαν οι συνεργάτες του υποστηρίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα άρεσε στους Τούρκους”. Είναι αληθές αυτό κ. Τσίπρα;” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. “Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς ή υπήρχε άλλος λόγος; Είναι άδικο να ασκείτε κριτική σε μια κυβέρνηση που προχώρησε σε μια τέτοια επιλογή που θέλατε να κάνετε κι εσείς αλλά δεν το κάνατε”.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον κ. Βελόπουλο λέγοντας ότι δεν ταυτίζεται με την έννοια του διαβατηρίου ο εμβολιασμός, αλλά η προσκόμιση τέτοιου ενιαίου ευρωπαϊκού αποδεικτικού εμβολιασμού θα διευκολύνει τις μετακινήσεις, προς όφελος του τουρισμού και της οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ