ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1: Ισόπαλο το ντέρμπι, κερδισμένοι οι ερυθρόλευκοι

Με τον… αέρα των δέκα βαθμών που τον χώριζαν από τον ΠΑΟΚ πήγε στην Τούμπα ο Ολυμπιακός και κατάφερε να τη διατηρήσει, αφού έμεινε στο 1-1 και συνεχίζει πλέον να έχει τον πρώτο λόγο στη φετινή κούρσα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν στο 51′ με τον Ίνγκασον μπαίνοντας δυνατά τόσο στο πρώτο ημίχρονο, όσο και στο δεύτερο. Ο Ολυμπιακός βρήκε απάντησε με τον Μπα έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη, ενώ στο 14′ είχαν δοκάρι αρχικά με τον Εμβιλά και στη συνέχεια με τον Καμαρά. Οι Θεσσαλονικείς έχασαν απίστευτη ευκαιρία στο 90+2 με τον Τζόλη να σημαδεύει το δοκάρι της εστίας του Σα. Οι “ερυθρόλευκοι” δεν άνοιξαν τη διαφορά τους από τον ΠΑΟΚ, αλλά διατήρησαν αυτό το +10.

Είχαν και οι δύο εκπλήξεις
Εκπλήξεις είχαν οι ενδεκάδες των ομάδων από Γκαρσία και ο Μαρτίνς. Ο γηπεδούχος ΠΑΟΚ παρατάχθηκε σε διάταξη 4-2-3-1 με τον Ουρουγουανό προπονητή να αφήνει εκτός του Τζόλη. Ελ Καντουρί, Σβαμπ έπαιξαν στα χαφ με τον Ζίβκοβιτς να είναι αριστερά και τον Μουργκ δεξιά πίσω από τον Κρμέντσικ, ενώ ο Ουάρντα είχε έναν πιο οργανωτικό ρόλο. Από την άλλη πλευρά ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε να ξεκινήσει με Καμαρά και Εμβιλά στη μεσαία γραμμή, αλλά χώρεσε στην ενδεκάδα Βαλμπουενά και Φορτούνη με τον Γάλλο να ξεκινάει αριστερά και τον Έλληνα άσο πίσω από τον Ελ Αραμπί, ενώ στο άλλο άκρο ξεκίνησε ο Βρουσάι.

Δυνατό ξεκίνημα ο ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό. Ήταν φανερό ότι είχε στηρίξει την τακτική του πάνω στον Γιαννούλη και από τα δικά του πόδια στο 2′ ο Σβαμπ έγινε κάτοχος της μπάλας, ο Σεμέδο έχασε τον αντίπαλο του γύρισε σε έναν χώρο που ήταν ο Μουργκ, αλλά το σουτ που έκανε πέρασε πάνω από την εστία του Σα. Η επόμενη επικίνδυνη επίσκεψη του ΠΑΟΚ ήρθε μερικά λεπτά αργότερα από τη δεξιά πλευρά και με τον Βιεϊρίνια να πρωταγωνιστεί. Οι Θεσσαλονικείς έκαναν ένα καλό πρώτο δεκάλεπτο πιέζοντας ψηλά τον Ολυμπιακό και μη επιτρέποντας του να κυκλοφορήσει τη μπάλα. Παράλληλα είχαν βάλει στο “σημάδι” τον Ραφίνια και ο Σβαμπ σύγκλινε προς την πλευρά του με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπεραριθμία από εκείνη την πλευρά.

Αντίδραση και δοκάρι του Ολυμπιακού
Από το δεκάλεπτο και μετά ο Ολυμπιακός βρήκε τα πατήματα του, διότι φαινόταν ότι χρειάστηκε έναν χρόνο προσαρμογής για να συνεννοηθεί η ομάδα με Βαλμπουενά και Φορτούνη. Στο 14′ χάθηκε η τεράστια ευκαιρία με τον Εμβιλά να έχει δοκάρι και στη συνέχεια σε νέο σουτ του Καμαρά, η μπάλα πάλι έγλυψε το δοκάρι. Ο Ολυμπιακός άρχισε να ανεβάζει την απόδοση του, “φόρτωσε” τη δεξιά του πλευρά και κάπως έτσι περιόρισε πολύ τον Γιαννούλη, ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο ήταν ο πιο επικίνδυνος απ’ όλους τους μπακ του γηπέδου. Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να παίρνουν μέτρα στο γήπεδο, αλλά από το 25′ και μετά ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε το παιχνίδι και άρχισε να πατάει και πάλι γερά. Οι δύο ομάδες στη συνέχεια περιορίστηκαν σε πολύ δυνατές μονομαχίες στη μεσαία γραμμή με προσέχοντας αρκετά τα… νώτα τους. Κάπως έτσι το 0-0 έμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Την… πάτησε από τον Ίνγκασον
Το δεύτερο μέρος του αγώνα της Τούμπας ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο που άρχισε και το ματς. Ο ΠΑΟΚ, δηλαδή ήταν η ομάδα που μπήκε δυνατά στο γήπεδο και πίεσε τον Ολυμπιακό. Ο Πάμπλο Γκαρσία άλλαξε πλευρά στον Ζίβκοβιτς φέρνοντας τον δεξιά γεγονός που αποδείχτηκε καθοριστικό για να αλλάξει τη ροή της αναμέτρησης. Ο ΠΑΟΚ μετά από αυτή την εσωτερική αλλαγή έγινε πιο απειλητικός από τα άκρα και μάλιστα στο 51′ έκανε την σέντρα, ο Ουάρντα πήρε την κεφαλιά, ο Σα δεν μπόρεσε να μπλοκάρει και ο Ίνγκασον από κοντά έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα. Οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να προηγηθούν με το ξεκίνημα της αναμέτρησης και στη συνέχεια έδειχναν να έχουν πάρει τον έλεγχο του αγώνα.

Απάντησε με στόπερ
Ο Ολυμπιακός δεν πατούσε καθόλου καλά στο γήπεδο, δεν είχε κατοχή της μπάλας και δεν μπορούσε να δημιουργήσει. Έτσι η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία ήταν αυτή που έδινε την αίσθηση ότι είναι πιο πιθανό να πετύχει και δεύτερο γκολ. Οι γηπεδούχοι απειλούσαν πιο εύκολα με τους “ερυθρόλευκους” να έχουν χάσει το μυαλό τους και την υπομονή τους. Από το 71′ και την είσοδο του Χασάν μετέτρεψε το σύστημα σε 4-4-2 και στο 77′ ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να απαντήσει από μία στατική φάση. Ο Φορτούνης εκτέλεσε το κόρνερ και ο Μπα με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πασχαλάκη για να κάνει το 1-1. Ο Σενεγαλέζος αμυντικός πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Ολυμπιακού και από εκείνο το σημείο και μετά ο Μαρτίνς άλλαξε ξανά το σύστημα του. Βάζοντας τον Μπουχαλάκη στο γήπεδο το μετέτρεψε σε 4-3-3 και στον χρόνο που απέμεινε οι δυνατές μονομαχίες έδιναν κι έπαιρναν. Ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που έψαχνε περισσότερο το δεύτερο γκολ, αφού η ισοπαλία δεν τον βόλευε. Δεν κατάφερε να πετύχει και δεύτερο γκολ και ο Ολυμπιακός πέρασε αλώβητος από την Τούμπα.

Μικρογραφία

ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-1

Γήπεδο: Τούμπας

Διαιτητής: Φάμπρι (Ιταλία)

Σκόρερ: 51′ Ίνγκασον, 77′ Μπα

Κίτρινες: 21′ Κρμέντσικ, 35′ Πασχαλάκης, 61′ Ίνγκασον, 68′ Ραφίνια

Συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βιεϊρίνια, Ίνγκασον, Κρέσπο, Γιαννούλης, Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Ζίβκοβιτς, Ουάρντα, Μουργκ (83′ Τζόλης), Κρμέντσικ (69′ Σφιντέρσκι)

Ολυμπιακός: Σα, Ραφίνια, Σεμέδο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Καμαρά, Εμβιλά, Βαλμπουενά (71′ Χασάν), Φορτούνης (82′ Μπουχαλάκης), Βρουσάι (62′ Ραντζέλοβιτς), Ελ Αραμπί (82′ Μασούρας).

Πηγή: fosonline.gr