Τεράστιος άγνωστος αστεροειδής ίσως “κρύβεται” στην γειτονιά μας

Ceres dwarf planet illustration

Αστρονόμοι εντόπισαν ενδείξεις για άγνωστο μεγάλο σώμα που πιθανόν να βρίσκεται στην ζώνη των αστεροειδών.

Σύμφωνα με το sciencedaily, ομάδα επιστημόνων του Southwest Research Institute μελέτησε ένα μικρό θραύσμα μετεωρίτη που έπεσε στη Γη πριν από δώδεκα χρόνια. Η σύνθεση του μετεωρίτη Almahata Sitta (AhS) έδειξε ότι προέρχεται από ένα ουράνιο σώμα στο μέγεθος περίπου της “Δήμητρος” (Ceres), του μεγαλύτερου αντικειμένου στην κύρια ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία.

“Οι μετεωρίτες ανθρακούχων χονδριτών (CC) καταγράφουν τη γεωλογική δραστηριότητα κατά τα πρώτα στάδια του ηλιακού Συστήματος και παρέχουν πληροφορίες για την ιστορία των μητρικών τους σωμάτων”, αναφέρει η Δρ. Βίκυ Χάμιλτον, επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύτηκε στο Nature Astronomy.

“Μερικοί από αυτούς τους μετεωρίτες βρίθουν από ορυκτά που έχουν εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και πιέσεις και την ύπαρξη στοιχείων νερού. Η σύνθεση άλλων μετεωριτών δείχνει ότι έχουν υποστεί υψηλή θερμοκρασία, κάτι που εξηγεί την απουσία νερού. Δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για παρουσία νερού σε ενδιάμεσες συνθήκες, μέχρι τώρα,” αναφέρει η Χάμιλτον.

Η φασματική ανάλυση του μετεωρίτη Almahata Sitta εντόπισε σειρά ενυδατωμένων ορυκτών, που δείχνει ότι έχει υποστεί ενδιάμεσες θερμοκρασίες και πιέσεις για μεγάλη περίοδο σε έναν “μητρικό” αστεροειδή, τουλάχιστον 400 έως 1.100 μιλίων σε διάμετρο.

Η κ. Χάμιλτον, αναφέρθηκε επίσης για την αποστολή του OSIRIS-REx της NASA στον αστεροειδή Bennu, της οποίας είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας, όπως και για την αποστολή του Ιαπωνικού διαστημικού σκάφους Hayabusa2 στον αστεροειδή Ryugu.

Αυτές οι αποστολές έχουν συλλέξει δείγματα από τις επιφάνειες των αστεροειδών και  επιστρέφουν στη Γη. Η μελέτη τους θα ρίξει περισσότερο φως στην κατανόηση της γέννησης των αστεροειδών, αλλά και του ηλιακού μας συστήματος.

Ηλίας Σιατούνης