Τουρκία: Ναός της Αφροδίτης 2500 ετών βρέθηκε στην Σμύρνη

Μια ομάδα Τούρκων επιστημόνων και αρχαιολόγων ανακάλυψαν τα ερείπια ενός Ναού της Αφροδίτης στη χερσόνησο του Τσεσμέ στην επαρχία Σμύρνης.

Περίπου 35 προϊστορικοί οικισμοί, 16 εκ των οποίων ανήκουν στην Ύστερη Νεολιθική περίοδο, ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών σε μια έκταση περίπου 1.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με ίχνη του “Ιονίου πολιτισμού”, όπως αναφέρει η hurriyetdailynews.com. Οι έρευνες συνεχίζονται στις περιοχές Urla, meeşme και Seferihisar στα δυτικά της Σμύρνης, με επικεφαλής τον Έλιφ Κοπάραλ (Elif Koparal), αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Mimar Sinan.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί συνολικά 460 οικισμοί και αρχαιολογικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων ιερών, τύμβων, μονοπατιών, αναβαθμίδων, χωριών και αγροκτημάτων με ευρεία χρήση τους επί χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με την έρευνα η ιστορία της περιοχής χρονολογείται τουλάχιστον από το 6.000 π.Χ..

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Κοπάραλ είπε ότι οι έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν το 2006 και ότι ήταν γνωστό ότι υπήρχε εκεί οικισμός της νεολιθικής περιόδου, που σύμφωνα με την έρευνα προέκυψε οτι ήταν ένα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κέντρο για ολόκληρη την περιοχή.

«Κατά τη διάρκεια των ερευνών μας, βρήκαμε τον Ναό της Αφροδίτης που ανήκει στον πέμπτο αιώνα π.Χ.», ανάφερε ο Κοπάραλ.

«Η λατρεία της Αφροδίτης ήταν πολύ κοινή εκείνη την εποχή. Τα ευρήματα έδειχναν ότι υπήρχε ο Ναός της Αφροδίτης εκεί», τόνισε επίσης.

«Βρήκαμε ένα άγαλμα γυναίκας και μια γυναικεία φιγούρα από τερακότα. Από τα ευρήματα, καταλάβαμε ότι πρέπει να υπήρχε και κάποιο ιερό. Καθώς σαρώσαμε τις επιγραφές, καταλάβαμε ότι ήταν πιθανότατα ο Ναός της Αφροδίτης. Υπάρχει επίσης μια επιγραφή, που έγραφε «Αυτή είναι η ιερή περιοχή», είπε ο Κοπάραλ, προσθέτοντας ότι αποκάλυψαν επίσης το σχέδιο του ναού με σάρωση του εδάφους.

Ανάφερε επίσης ότι το πρώτο εύρημα για το ναό εντοπίστηκε το 2016.

Ανακαλύφθηκαν επίσης τύμβοι με τάφους επιφανών ανθρώπων της τότε κοινωνίας και  σπηλιές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου ως ιερά.

Αναφέρθηκε επίσης και στις απειλές που υπάρχουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι κυνηγοί θησαυρών και η άκρατη αστικοποίηση.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να διαφυλάξουν την αρχαία κληρονομιά βάζοντας φρουρούς στην περιοχή και κάνοντας ακόμα και περιπολίες.

Ηλίας Σιατούνης