Αϊντχόφεν-Ολυμπιακός 2-1: Ο Χασάν τον έστειλε στους «16» στο 88′

Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής, ο Αχμέντ Χασάν ήταν αυτός που έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά και στο Αϊντχόφεν για τον Ολυμπιακό.

Το γκολ του Αιγύπτιου στο 88ο λεπτό μείωσε το σκορ σε 2-1 και η ομάδα του Πειραιά πήρε την πρόκριση για τη φάση των “16” του Europa League. Οι πρωταθλητές Ελλάδας βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 στο ημίχρονο από τα γκολ του Ζαχάβι στο 23′ και στο 44′ και στην επανάληψη είχαν δοκάρια με τον Καμαρά στο 50′ και τον Φορτούνη στο 78′. Οι γηπεδούχοι απάντησαν στα δοκάρια με τον Μάλεν στο 86′, αλλά ο Χασάν στο 88′ έβαλε το “χρυσό” γκολ και ο Ολυμπιακός πέρασε στους “16”.

Χωρίς εκπλήξεις οι δύο προπονητές

Όπως αναμενόταν ο Πέδρο Μαρτίνς δεν προχώρησε σε αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με τον πρώτο αγώνα πριν μία εβδομάδα. Ο Πορτογάλος έβαλε τον Σεμέδο στη θέση του τραυματία Σωκράτη και οι υπόλοιποι ήταν οι ίδιοι σε μία διάταξη 4-3-3. Από την άλλη ο Ρότζερ Σμιντ δεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο του 4-2-2-2 με τους Ντάμφρις, Τέζε, Βιργκέφερ και Μαξ στην άμυνα. Μποσκάλι, Ροσάριο έπαιξαν μπροστά τους, οι Γκέτσε, Τόμας πιο μπροστά και οι Ζαχάβι, Μάλεν στην επίθεση.

Μπήκε καλά, αλλά…

Ο Ολυμπιακός μπήκε καλά στο παιχνίδι έχοντας την κατοχή της μπάλας και ελέγχοντας τον ρυθμό του αγώνα. Η ομάδα του Πειραιά φάνηκε να πατάει πολύ καλά στο γήπεδο και στα πρώτα 15 λεπτά έδειχνε ότι δεν πήγε στην Ολλανδία για να παίξει αμυντικά και να κρατήσει το υπέρ της 4-2. Στο 15′ είχε και μία καλή στιγμή με τον Ελ Αραμπί και η εικόνα του Ολυμπιακού έμοιαζε καλή. Όλα αυτά μέχρι εκείνη τη στιγμή γιατί από εκείνο το σημείο και μετά η Αϊντχόφεν βρήκε το ρυθμό της και πήρε την κατοχή της μπάλας. Άρχισε να κερδίζει μέτρα στο γήπεδο και κυρίως από τα άκρα να προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Σκορ πρόκρισης στο ημίχρονο

Τα πράγματα είχαν αρχίσει να φαίνονται ότι δεν εξελίσσονται καλά για τον Ολυμπιακό. Λαλά και Ρέαμπτσιουκ είχαν τα θέματα τους από τα άκρα με τους Ολλανδούς να έχουν φορτώσει τις πλευρές. Τελικά ο Ολυμπιακός την πάτησε έτσι όπως μας έχει συνηθίσει στα τελευταία του παιχνίδια. Στο 23′ ο Τόμας εκτέλεσε το κόρνερ, ο Ζαχάβι πήδηξε ανενόχλητος στην καρδιά της άμυνας, πήρε την κεφαλιά, ο Σα είχε τραγική αντίδραση και έτσι έγινε το 1-0. Από την Αϊντχόφεν έφυγε το άγχος του γκολ που θα την έφερνε κοντά σε σκορ πρόκρισης και συνέχισε να κάνει το παιχνίδι της. Ο Ολυμπιακός από την άλλη δεν μπορούσε να κρατήσει καθόλου τη μπάλα στα πόδια του. Οι δύο του μπακ είχαν σοβαρά θέματα και ειδικά ο Λαλά που έδειχνε να είναι εκτός αγώνα. Παρόλα αυτά στο 32′ χάθηκε μεγάλη ευκαιρία από τον Ολυμπιακό με τον Μπρούμα, αλλά και πάλι η εικόνα δεν άλλαζε. Εν τέλει στο 44′ ο Ελ Αραμπί έδωσε ένα αχρείαστο φάουλ έξω από την περιοχή, ο Ζαχάβι εκτέλεσε άψογα και έκανε το 2-0. Με σκορ πρόκρισης πήγε στα αποδυτήρια η Αϊντχόφεν εκμεταλλευόμενη όλα τα λάθη και δώρα του Ολυμπιακού.

Άλλαξε με Φορτούνη, Μασούρα

Στην επανάληψη ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να κάνει δύο αλλαγές. Μασούρας και Φορτούνης πέρασαν αντί των Μπουχαλάκη, Βαλμπουενά και η ομάδα του Πειραιά άλλαξε το σύστημα της σε 4-2-3-1. Οι αλλαγές του Πορτογάλου προπονητή έδωσαν πνοή στους “ερυθρόλευκους” και έγιναν πιο δραστήριοι. Στο 50′ ο Μπρούμα έκανε ωραία σέντρα και ο Καμαρά έπιασε το απευθείας σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του Εμβογκό. Η Αϊντχόφεν από την πλευρά της έχοντας σκορ πρόκρισης έκανε κοντρόλ παιχνίδι και δεν είχε κανένα λόγο να βγει στην επίθεση. Οι Ολλανδοί είχαν δώσει χώρο στον Ολυμπιακό και απλά περίμεναν ένα λάθος από την ομάδα του Πειραιά για να δημιουργήσουν καταστάσεις στην εστία του Σα.

Κι άλλο δοκάρι

Μέχρι το 60′ ο Ολυμπιακός έδειχνε να το πηγαίνει καλά το παιχνίδι και να έχει αυτή την ενέργεια που δεν είχε στα πρώτα 45 λεπτά. Από εκείνο το σημείο και μετά η Αϊντχόφεν άρχισε να παίζει πιο επιθετική άμυνα και να πηγαίνει πιο δυνατά στη μπάλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δυσκολέψει αρκετά την κυκλοφορία της μπάλας για τους Πειραιώτες. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο και άρχισαν να γίνονται απειλητικοί, αλλά από το 70′ και μετά ο Ολυμπιακός πήρε ξανά τα πάνω του στο γήπεδο. Οι “ερυθρόλευκοι” ανέβασαν ξανά στροφές στο παιχνίδι και άρχισαν να τα παίζουν όλα για όλα και στο 78′ είχαν και δεύτερο δοκάρι με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη. Ο Μαρτίνς στη συνέχεια έβαλε και τον Χασάν στο παιχνίδι μετατρέποντας το σύστημα του σε 4-4-2 και κάνοντας την τρίτη αλλαγή σε σχηματισμό μέσα στο ματς. Η Αϊντχόφεν αμύνονταν με όλες της τις δυνάμεις, ενώ ο Ολυμπιακός έψαχνε με κάθε τρόπο το γκολ που θα τον έστελνε στους “16”.

Η “χρυσή” αλλαγή

Προσπάθησε και πάλεψε μέχρι το τέλος για να σκοράρει, ενώ φωνάζει για τη φάση του 80′ που ο Ελ Αραμπί πέφτει στην περιοχή από μαρκάρισμα του Βέργκεφερ. Το ματς άνοιξε πολύ όσο πήγαινε προς το τέλος και στο 86′ η Αϊντχόφεν είχε δοκάρι με τον Μάλεν. Ο Ολυμπιακός δεν τα παράτησε ούτε στιγμή και στο 88′ ο Φορτούνης έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά, ο Εμβογκό απέκρουσε, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη μπάλα και ο Χασάν από κοντά με προβολή έκανε το 2-1 για τον Ολυμπιακό. Ο Αιγύπτιος αποδεικνύεται και πάλι καθοριστικός στο φινάλε ενός ακόμη αγώνα και με το γκολ του έστειλε την ομάδα του στους “16” του Europa League.

Μικρογραφία

PSV Αϊντχόφεν-Ολυμπιακός 2-1

Γήπεδο: Philips Stadion

Διαιτητής: Τουρπέν (Γαλλία)

Σκόρερ: 23′ Ζαχάβι, 44′ Ζαχάβι, 88′ Χασάν

Κίτρινες: 3′ Μαξ, 51′ Μασούρας, 79′ Λαλά, 84′ Μάλεν

Συνθέσεις:

PSV Αϊντχόφεν: Εμβογκό, Ντάμφρις, Τέζε, Βεργκέφερ, Μαξ, Μποσκάλι, Ροσάριο, Τόμας, Γκέτσε, Ζαχάβι, Μάλεν (90′ Φέρτεσεν)

Ολυμπιακός: Σα, Λαλά (79′ Ανδρούτσος), Σεμέδο, Μπα, Ρέαμπτσιουκ, Μπουχαλάκης (46′ Μασούρας), Καμαρά, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά (46′ Φορτούνης), Μπρούμα (79′ Χασάν), Ελ Αραμπί (90′ Παπασταθόπουλος).

Πηγή: fosonline.gr