Σουηδία: Αυξημένη διασπορά του βρετανικού στελέχους της Covid-19

Η Σουηδία καταγράφει αυξημένη διασπορά του στελέχους του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, με το 11% των θετικών εξετάσεων που τυχαία ελέγχθηκαν την περασμένη εβδομάδα, να δείχνει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, που πιστεύεται ότι είναι μια πιο μεταδοτική μορφή του ιού, ανέφερε σήμερα η σουηδική Αρχή Υγείας.

Η Σουηδία εντόπισε, συγκριμένα, ένα σύνολο 250 κρουσμάτων του βρετανικού στελέχους την περασμένη εβδομάδα σε ένα σύνολο 2.200 θετικών δειγμάτων, που ελέγχθηκαν για το στέλεχος αυτό.

«Έχουμε μια διασπορά αυτού του στελέχους και δεν συνδέεται μονάχα με τα ταξίδια», είπε σε δημοσιογράφους η αξιωματούχος της σουηδικής Αρχής Υγείας Σάρα Μπίφορς.

Η ίδια προσέθεσε ότι τόσο το σύνολο των κρουσμάτων της μετάλλαξης όσο και το μερίδιο από το σύνολο των θετικών τεστ είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπλέον, η σουηδική αρχή Υγείας ανέφερε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65, ελλείψει στοιχείων ότι είναι αποτελεσματικό για αυτή την ομάδα.

Η Σουηδία κατέγραψε 9.649 νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αρχή Υγείας της χώρας.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τις 9.123 μολύνσεις το ίδιο διάστημα την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 224 νέους θανάτους από Covid-19, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 11.815.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ