Στην Σλοβενία αναβιώνει η Αργοναυτική Εκστρατεία (Εικόνες)

Ο Ιάσονας και η Αργώ δεν είναι απλά ένας αρχαίος ελληνικός μύθος για τους κατοίκους της πόλης Βρνίκα (Vrhnika) στην Σλοβενία. Σαν έμβλημά της η πόλη έχει το περίφημο πλοίο της Αργοναυτικής εκστρατείας και συνδέεται στενά με την αρχαία Ελλάδα όπως πιστεύουν οι κάτοικοι της. Έτσι κάθε χρόνο γιορτάζουν το μυθικό ταξίδι του Ιάσονα που πέρασε από τη γη τους.

Σύμφωνα με το greekreporter.com, οι κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι οι Αργοναύτες, καθώς επέστρεφαν από την Κολχίδα έφτασαν μέσω του Δούναβη στην πόλη τους, όπου έμειναν για έναν ολόκληρο χειμώνα.

Αφίσα για τις εκδηλώσεις το 2015

Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι είναι απόγονοι του Ιάσονα και η Αργώ είναι το έμβλημα της πόλης για τουλάχιστον πέντε αιώνες.

Οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα γύρω στα μέσα του Ιουνίου κάθε χρόνο και κρατάνε 10 μέρες σχεδόν. Οι κάτοικοι φορούν χλαμύδες, χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, στις θεατρικές παραστάσεις παίζουν έργα των μεγάλων τραγικών μας, απαγγέλουν ωδές του Πινδάρου στα ελληνικά κ.τ.λ..

Νέοι και νέες της πόλης με ρούχα αρχαιοελληνικής έμπνευσης
Τελετή έναρξης των εκδηλώσεων το 2016, με γυναίκες να κρατούν κουπιά και άλλες γυναίκες γονατιστές να υψώνουν τα χέρια και να απαγγέλουν ύμνους

Σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της πόλης, φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις υπάρχουν έως το 2018. Έκτοτε δεν έχουν γίνει, ίσως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ηλίας Σιατούνης