Άδ. Γεωργιάδης: Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά το άνοιγμα της αγοράς

«Τα δεδομένα σήμερα είναι πολύ διαφορετικά από την εποχή που ξεκινούσε η καραντίνα. Υπάρχουν δύο βασικές διαφορές, η πρώτη είναι οι εμβολιασμοί και η δεύτερη ότι θα έχουμε τα self test» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ρ/σ realfm 97,8.

Αναφορικά με το άνοιγμα και το κλείσιμο της αγοράς σχολίασε «μπορείτε να μου δείξετε μια χώρα που δεν έχει ακορντεόν; Είναι ρητορικό το ερώτημα. Το ακορντεόν δυστυχώς είναι μια πρακτική που μπήκε στη ζωή της ανθρωπότητας και το επέβαλε η πανδημία, δεν είναι εφεύρεση της ελληνικής κυβέρνησης».

«Όλος ο στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης και ό,τι εργαλεία έχουμε φτιάξει είναι ό,τι ανοίξει να μην ξανακλείσει. Αυτός είναι ο στόχος, γι’ αυτό μπήκαμε γρήγορα στα self test, γι’ αυτό προχωράμε τους εμβολιασμούς με μεγάλη ταχύτητα, ώστε όταν πούμε ανοίγουμε, αυτή τη φορά να ανοίξουμε με τέρμα» προσέθεσε.

«Για να ικανοποιήσω τη σωστή αγωνία του κ. Χαρίτση, θα σας πω ότι κανένας μας δεν σκέφτεται με το άνοιγμα να σταματήσουν τα μέτρα στήριξης. Τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και για μεγάλο χρονικό διάστημα και για μετά το άνοιγμα. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά έχει υποστεί μεγάλη ζημία και το εθνικό μας στοίχημα είναι να μην μείνει κανείς πίσω. Είναι σωστή η παρατήρηση του κ. Χαρίτση» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το σχέδιο για το σταδιακό άνοιγμα είπε ότι «εγώ δεν λέω ημερομηνίες, είμαι πολύ προσεκτικός, γιατί αυτό θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα, μένει να δούμε την τάση» και προσέθεσε: «Ξέρετε, η τάση της πανδημίας τις τελευταίες τρεις- τέσσερις ημέρες ήταν μια μικρή μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Δεν ξέρω αν αυτό θα συνεχιστεί. Δεν είμαι προφήτης, δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει. Εάν υποτεθεί ότι η τάση της μείωσης συνεχιστεί, τότε θα μπορούμε λίγο γρηγορότερα να πάμε σε άνοιγμα του λιανεμπορίου. Το άνοιγμα αυτό θα γίνει με το sms που έχουμε ανακοινώσει και με έναν χρονικό περιορισμό για να μην γυρνάει κανείς γύρω- γύρω άπειρες ώρες. Θα προστεθούν και τα self test για να τα έχουν σε χρήση και οι πελάτες και οι υπάλληλοι, ώστε να είναι πιο ασφαλής η προσέλευση και η συναλλαγή και θα προχωρήσουμε».

«Το λιανικό εμπόριο δεν αντέχει άλλο να είναι κλειστό. Άρα είναι απόλυτη κυβερνητική προτεραιότητα να ανοίξει το λιανικό εμπόριο» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ