Αντίποινα από το Πεκίνο για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά Κινέζων αξιωματούχων

Η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά δέκα Ευρωπαίων, ανάμεσά τους βουλευτές και πανεπιστημιακοί, και κατά τεσσάρων οργανισμών, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ενωση κατά του Πεκίνου για την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.

«Η απόφαση αυτή που δεν στηρίζεται σε τίποτε άλλο εκτός από ψέματα και παραπληροφόρηση, αγνοεί και παραμορφώνει τα γεγονότα», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτοντας ότι πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση» των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας.

Μεταξύ των δέκα προσώπων, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυξμάν, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ράινχαρντ Μπυτικόφερ, πρόεδρος της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κίνα, ο Γερμανός ερευνητής Αντριαν Ζεντς, οι εκθέσεις του οποίου για την τύχη των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι και άλλες μουσουλμανικές μειονότητες της επαρχίας Σιντζιάνγκ της Κίνας κρατούνται ή κρατήθηκαν σε στρατόπεδα στην περιοχή, όπου οι αρχές του Πεκίνου επέβαλαν αναγκαστική στείρωση σε γυναίκες και καταναγκαστική εργασία, σύμφωνα με τα στοιχεία σειράς εκθέσεων και ερευνών, καθώς και πολυάριθμες μαρτυρίες.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, τα πρόσωπα αυτά και οι οικογένειές τους δεν μπορούν να εισέλθουν στο έδαφος της ηπειρωτικής Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάου, ενώ οι επιχειρήσεις και οι θεσμοί που συνδέονται μαζί τους δεν μπορούν να επιχειρούν στην Κίνα.

Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιλαμβάνονται στους τέσσερις οργανισμούς που έγιναν στόχος των κινεζικών μέτρων αντιποίνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ