Βραζιλία: Νέο τραγικό ρεκόρ με πάνω από 2.800 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, σε 24 ώρες

Η Βραζιλία κατέγραψε χθες Τρίτη 2.841 θανάτους ασθενών με την COVID-19 σε 24 ώρες, νέο τραγικό ρεκόρ στη χώρα όπου η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν παύει να επιδεινώνεται.

Το προηγούμενο ρεκόρ καταγραφόταν την 10η Μαρτίου, όταν είχαν διαπιστωθεί 2.286 θάνατοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά, το γιγαντιαίο κράτος των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει ως εδώ 282.127 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιταχυνόμενη αύξηση των θανάτων από την αρχή του Φεβρουαρίου, με 1.965 ανά εικοσιτετράωρο κατά μέσον όρο τις επτά τελευταίες ημέρες. Στις αρχές της χρονιάς, αυτός ο μακάβριος μέσος όρος ανερχόταν σε 703 θανάτους ανά 24ωρο.

Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, διαγνώστηκαν 83.926 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της πανδημίας στη βραζιλιάνικη επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020, με το σύνολο των επιβεβαιωμένων μολύνσεων να φθάνει τις 11.603.535.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τον οποίο αποδοκιμάζει το 61% των Βραζιλιάνων, ανήγγειλε προχθές Δευτέρα ότι θα αλλάξει τον υπουργό Υγείας, για τρίτη φορά αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία.

Θα αποπέμψει τον έμπιστό του Εντουάρντου Παζουέλου, στρατηγό χωρίς την παραμικρή εμπειρία σε ιατρικά θέματα, και θα τον αντικαταστήσει με τον Μαρσέλου Κεϊρόγκα, καρδιολόγο που χαίρει σεβασμού μεταξύ των συναδέλφων του.

Ο Μπολσονάρου εξάλλου φάνηκε να αναγνωρίζει πλέον τη σημασία που έχει να προχωρήσει η εκστρατεία ανοσοποίησης, που μέχρι τώρα υποβάθμιζε, όταν δεν την αμφισβητούσε. Αντίθετα, δεν άλλαξε στο παραμικρό τη ρητορική του, την ανοικτά εχθρική στάση του έναντι της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη Βραζιλία άρχισε μόλις στα μέσα Ιανουαρίου, με την αξιοποίηση μόνο του εμβολίου της AstraZeneca και του CoronaVac της κινεζικής Sinovac, και συνεχίζεται με αργό ρυθμό εξαιτίας της έλλειψης δόσεων, εν μέσω σφοδρών επικρίσεων.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παρήγγειλε 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech και 38 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Janssen (Johnson & Johnson), για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ