Μ. Σχοινάς: Πακέτο της Κομισιόν για ασφαλές άνοιγμα των μετακινήσεων

O στόχος είναι μία κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας.

Εξέφρασε την ικανοποίηση της ΕΕ για το γεγονός ότι υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την ανάγκη να προχωρήσει και να επιταχυνθεί η διαδικασία για το πιστοποιητικό υγείας.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ενόψει της επόμενης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ ανέφερε.

«Θα συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας με διεθνείς οργανισμούς για να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε λύση έχει νόημα σε επίπεδο ΕΕ – και πέραν αυτής» σημείωσε ο κ. Σχοινάς.

Προσέθεσε ότι είναι λογικό τα κράτη μέλη να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού τους, όμως χωρίς στενό συντονισμό, κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα και επίσης να διαταράξει τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού. «Η ανάγκη διατήρησης των πράσινων λωρίδων είναι ένα παράδειγμα από αυτή την άποψη» συμπλήρωσε.

«Ένα άλλο ζήτημα που έχει σχέση, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, είναι η δυνατότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως εργαλείου για τη διαχείριση της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Υπογράμμισε ότι «την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία απαιτεί εντατικές τεχνικές προδιαγραφές για να γίνει αυτό» και προσέθεσε ότι «πρέπει επίσης να εξετάσουμε τρόπους χρήσης ενός τέτοιου εργαλείου για τη διευκόλυνση της χαλάρωσης των περιορισμών και την αποφυγή διακρίσεων μεταξύ των πολιτών».

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «για να συγκεντρώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, ετοιμάζουμε ένα πακέτο για υιοθέτηση στις 17 Μαρτίου με επίκεντρο τα ταξίδια και την άρση των περιορισμών».

«Ο στόχος είναι να καθοριστεί μια κοινή κατεύθυνση προς το ασφαλές άνοιγμα. Και επιτρέψτε μου να τονίσω και τις δύο λέξεις, καθώς θέλουμε μια συνεχή διαδικασία, που διατηρεί όλες τις προσπάθειες και τις θυσίες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής» σημείωσε.

Η στρατηγική εμβολίων δείχνει τη δύναμη της ευρωπαϊκής συνεργασίας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε δράση ανέφερε τονίζοντας ότι «Ο συντονισμός είναι η πυξίδα μας. Ο αυτοσχεδιασμός και η ασυνέπεια δεν αποτελούν μέρος της πορείας δράσης μας».

Τέλος, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε λόγο για την ανησυχία που δημιουργούν οι μεταλλάξεις επισημαίνοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που πριν από δύο εβδομάδες παρουσιάσαμε το HERA Incubator. Αυτό το σχέδιο μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διπλή πρόκληση της αντιμετώπισης των μεταλλάξεων και της αύξησης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ