Νέα Ζηλανδία: Τρεις πολύ ισχυροί σεισμοί – Προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλον τον Ειρηνικό

Προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και τριών μέτρων σε όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε το PTWC, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι της Χαβάης, μετά την τρίτη πολύ ισχυρή δόνηση, μεγέθους 7,8-8,1 βαθμών που σημειώθηκε κοντά στα Κερμάντεκ, μια συστάδα ακατοίκητων νησιών που ανήκουν στη Νέα Ζηλανδία. Είχαν προηγηθεί δύο πολύ ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6,9 και 7,4 βαθμών στην ίδια περιοχή.

Το PTWC ανέφερε ότι κύματα ύψους τριών μέτρων μπορεί να πλήξουν το Βανουάτου και τη Νέα Καληδονία. Μικρότερα κύματα ενδέχεται να φτάσουν σε χώρες που απέχουν τεράστιες αποστάσεις από το επίκεντρο της δόνησης, όπως στην Ιαπωνία, τη Ρωσία, το Μεξικό και τα παράλια της νότιας Αμερικής.

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών στο Βόρειο Νησί. Ο σεισμός, το επίκεντρο του οποίου απείχε περίπου 1.000 χιλιόμετρα, δεν φαίνεται να προκάλεσε ζημιές.

«Όσοι βρίσκονται κοντά στην παραλία στις ακόλουθες ζώνες πρέπει αμέσως να ανέβουν στα κοντινότερα υψώματα ή να απομακρυνθούν όσο μακρύτερα γίνεται προς την ενδοχώρα» ανέφερε η εθνική υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων. «Μην μείνετε στα σπίτια σας!» προειδοποίησε.

Οι σειρήνες προειδοποίησης των κατοίκων ήχησαν και εργαζόμενοι και κάτοικοι απομακρύνθηκαν από περιοχές όπως το Νόρθλαντ και το Μπέι οφ Πλέντι.

Άρση εντολής απομάκρυνσης από τις παράκτιες περιοχές

Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας ήρε την εντολή κατεπείγουσας απομάκρυνσης από παραθαλάσσιες περιοχές εξαιτίας του κινδύνου να χτυπηθούν από τσουνάμι, διαβεβαιώνοντας ότι «τα μεγαλύτερα κύματα πέρασαν», έπειτα από ακολουθία τριών ισχυρών σεισμών.

«Όλοι οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους μπορούν πλέον να επιστρέψουν», διαβεβαίωσε η υπηρεσία, η οποία νωρίτερα είχε ζητήσει δεκάδες χιλιάδες πολίτες να σπεύσουν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και στην ενδοχώρα του Βόρειου Νησιού.

Το τσουνάμι προκάλεσε ο τρίτος και ισχυρότερος από τους σεισμούς (7,2, 7,4 και 8,1 βαθμών) που σημειώθηκαν κοντά στα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Κερμαντέκ, χωρίς πάντως να προκαλέσουν ζημιές ή τραυματισμούς στη Νέα Ζηλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ