«Πόλεμος» στην Βουλή μετά από παραλήρημα Πολάκη – Σφοδρή αντίδραση από ΝΔ

Σφοδρή σύγκρουση προκάλεσε στην Ολομέλεια της Βουλής η εμπρηστική τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ο οποίος αποκάλεσε την ΝΔ ως παράταξη του δωσιλογισμού και του μαυραγοριτισμού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να εκτρέψει την συζήτηση από τις ποινικές ευθύνες του κ. Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το «Καλογρίτσας gate» εγκατέλειψε την γραπτή ομιλία και προχώρησε σε μια παραληρηματικού τύπου τοποθέτηση. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη των Κολοκοτρώνηδων, του Μακρυγιάννη και του Βελουχιώτη και η ΝΔ το κόμμα των μαυραγοριτών και των δωσίλογων. Προειδοποίησε δε ότι η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι «πολύ διαφορετική».

Η τοποθέτηση του κ. Πολάκη προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της ΝΔ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν θα παρασυρθεί στον βούρκο του Πολάκη ωστόσο κάλεσε την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν την εκφράζει η χυδαία τοποθέτησή του βουλευτή της.

Άμεση αντίδραση από τη ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, «να αποκηρύξει δημόσια» όσα ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρώην υπουργός και βουλευτής του κόμματος Παύλος Πολάκης.

«Αν ο κ. Τσίπρας δεν αποκηρύξει δημόσια τα όσα εκστόμισε σήμερα ο συνεργάτης του, θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι ο κ. Πολάκης είναι το πραγματικό πρόσωπό του. Ότι λέει όσα δεν θέλει να εκστομίσει ο ίδιος κι ότι είναι ένας Πολάκης χωρίς μουστάκι», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία.

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε σήμερα να στείλει στη Βουλή το “δεύτερο εγώ του” για να συκοφαντήσει και να δυναμιτίσει τη συζήτηση, ώστε να μην ακούσει κανείς την αλήθεια για τον ρόλο του κ. Παππά σε αυτήν τη τόσο σημαντική υπόθεση, που μέσω της Δικαιοσύνης ήρθε στη Βουλή,», προσθέτει η ΝΔ και καταλήγει:

«Ο κ. Πολάκης ξεπέρασε σε χυδαιότητα ακόμη και τον γνωστό εαυτό του. Σε ένα εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα μίσους παρουσίασε την ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ως το κόμμα των μαυραγοριτών και των δωσίλογων. Οι χυδαιότητες Πολάκη μόνο ντροπή αποτελούν για το Κοινοβούλιο. Ό,τι και να κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, για ένα πράγμα να είναι βέβαιοι. Η δυσώδης αυτή υπόθεση θα ερευνηθεί μέχρι το τέλος».

Κ. Παπακώστα-Παλιούρα: Τα στοιχεία της δικογραφίας “είναι σοκαριστικά και προκαλούν πλείστα ερωτήματα”

«Ως πολιτικός κόσμος και κυρίως ως ελληνικό Κοινοβούλιο, οφείλουμε πρωτίστως να επιδιώκουμε το άπλετο φως σε όλες τις φερόμενες προς κρίση υποθέσεις, σεβόμενοι πάντα απολύτως το τεκμήριο αθωότητας του, υπό διερεύνηση, πολιτικού προσώπου και ενεργώντας πάντα θεσμικά στο πλαίσιο των καθηκόντων μας» τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Πλημμέλεια για τη λήψη απόφασης σύστασης Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μία ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό αυτή τη φορά τον έλεγχο του Τύπου», υπογράμμισε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, λέγοντας πως «η υπόθεση του διαγωνισμού – φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά είναι σίγουρο ότι θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής».

Η κ. Παπακώστα – Παλιούρα, καταλόγισε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι δόμησε την πολιτική ρητορεία της «στο αφήγημα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της Αριστεράς», αλλά «στην πραγματικότητα η διακυβέρνησή της χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από πολιτικό αμοραλισμό , από αριβισμό, καιροσκοπισμό και ιδίως από την ατέρμονη -ψυχαναγκαστική θα έλεγε κανείς- απαίτηση διαμόρφωσης και υπονόμευσης συγκεκριμένων θεσμών, προκειμένου το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» να αντικατασταθεί, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, από την επιδίωξη “για πάντα Αριστερά”».

Υποστήριξε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «εμφανίστηκαν επιρρεπή σε τρία “θανάσιμα αμαρτήματα”: Στην ανάπτυξη ανάρμοστων σχέσεων υπουργών με οικονομικούς παράγοντες, στο σχέδιο άλωσης των ΜΜΕ με τη στήριξη αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στην προσπάθεια χειραγώγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με την επιλογή “ ημέτερων” δικαστικών λειτουργών».

Σήμερα, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ, βρισκόμαστε εδώ προκειμένου «να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης ενός εκ των τριών θανάσιμων αμαρτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι αυτού του σχεδίου άλωσης και χειραγώγησης των ΜΜΕ της χώρας με τρόπο απολύτως παράνομο και αντιθεσμικό, καθώς και την εμπλοκή σε αυτό συγκεκριμένων πολιτικών αξιωματούχων».

Επικαλούμενη στοιχεία από την δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τον πρώην υπουργό, η βουλευτής της ΝΔ ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προκύπτουν πλείστα όσα ερωτήματα, τα οποία αναμφισβήτητα προκαλούν σοκ και δέος, αναφορικά με τη δράση και τις μεθοδεύσεις του τότε υπουργού κ. Παππά, ως έχων την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, αλλά και το γενικό πρόσταγμα, προκειμένου να λάβει ο κ. Καλογρίτσας άδεια τηλεοπτικού σταθμού».

Ειδικότερα είπε πως «οι σοκαριστικές αποκαλύψεις, που προκύπτουν από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, ξεπερνούν την λειτουργία του παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές Μαφίας» με «ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια… Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο κ. Νίκος Παππάς. Βεβαίως αυτή τη φορά το μαγαζί έχει άλλο όνομα, αποκαλείται White House… Ο τρόπος όμως είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Η δημιουργία ενός παραθεσμιακού μηχανισμού στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ, που θα υπηρετεί τι άλλο: το “Μαγαζί”….»

Τα ερωτήματα συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ είναι:

Ζήτησε ο κ. Παππάς από τον κ. Καλογρίτσα να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα , το οποίο θα ελάμβανε άδεια τηλεοπτικού σταθμού, ως «μπροστινός», «δανείζοντας» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα, με στόχο ο εν λόγω σταθμός να ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, προάγοντας τις πολιτικές θέσεις αυτού και αποδομώντας παράλληλα τους πολιτικούς του αντιπάλους;

Παραβίασε τους όρους του διαγωνισμού και τα καθήκοντά του, μεσολαβώντας και ζητώντας από τους εκπροσώπους της εταιρείας CCC, να συμμετάσχει η εταιρεία στο εγχείρημα, χορηγώντας αρχικά το ποσό των 3.000.000 ευρώ στον κ. Καλογρίτσα για έκδοση εγγυητικής επιστολής, ισόποσης αξίας για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, με την διασφάλιση , ότι θα ελάμβανε την άδεια;

Έδωσε εντολή ο κ. Παππάς, ως αναφέρεται στην έγκληση και στα συνοδευτικά αυτής υπομνήματα , να δώσει ο κ. Καλογρίτσας το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα υπόλοιπα χρήματα, που έφταναν τα 50.000.000 ευρώ και θα είχαν έτσι την πλήρη ευθύνη, οργάνωση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος;

Δόθηκαν τα χρήματα για τον σκοπό αυτό, μέσω εικονικής συμβάσεως υπεργολαβίας, ως ο πλέον κατάλληλος τρόπος εμφάνισης της μεταφοράς των χρημάτων για νόμιμη αιτία, ως προκύπτει από την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας;

Έδωσε εντολή ο κ. Παππάς και διασφάλισε, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, την επιστροφή του ποσού των 3.000.000 ευρώ στην εταιρία συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα, μολονότι η εγγυητική είχε καταπέσει και εν συνεχεία, έδωσε εντολή να διοχετευθεί το, ως άνω ποσό στην φιλοκυβερνητική τότε εφημερίδα Documento και μετά να αποκτηθεί το σύνολο του ενεργητικού αυτής από τον κ. Βαξεβάνη, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα προς τον κ. Καλογρίτσα;

Ζήτησε περαιτέρω -και αποτελεί τούτο αυτοτελή παράνομη πράξη σε σχέση με την προηγούμενη- από τον επιχειρηματία κ. Μαρινάκη να δώσει στον κ. Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να πληρωθεί η δόση για την τηλεοπτική άδεια του παρόχου, που θα ελέγχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζήτησε -και αποτελεί τούτο, επίσης, αυτοτελή παράνομη πράξη- από τον επιχειρηματία κ. Κοντομηνά να παραδώσει το 51% του τηλεοπτικού μέσου ιδιοκτησίας του στον κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να αποκτήσει εκείνος τηλεοπτικό κανάλι, που θα ελέγχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Συντόνισε, ως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, τη μεταφορά του ποσού των 3.000.000 ευρώ στην εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, με γνωστούς της κυβέρνησης στα ΗΑΕ και στην Κύπρο, συναλλαγή μάλιστα, που ως αναφέρεται δεν έπρεπε να αφήσει στίγμα;

Γνώριζε ή δεν γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθόσον και ως ο ίδιος παραδέχεται, δεν διέθετε την κεφαλαιακή επάρκεια, όπως και το απαιτούμενο πόθεν έσχες;

Υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε καταγγείλει τότε ότι η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα συμμετείχε παράνομα στον διαγωνισμό, ότι δεν διέθετε τα χρήματα για την άδεια, αλλά και όσα έγιναν με τα περιβόητα βοσκοτόπια.

Δ. Τζανακόπουλος: «Υπόθεση-φάρσα» με στόχο την απόδραση από την πραγματικότητα

«Υπόθεση φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα αλλά και την εξόφληση «γραμματίων» στους καναλάρχες χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Ν. Παππά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η κυβέρνηση είναι απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, «που σαρώνει και θερίζει», σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο.

Μιλώντας για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους τους», ανέφερε πως δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Όσο για την πρόταση αυτή καθεαυτή, σημείωσε ότι είναι «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική». Χαρακτήρισε αντιφατικές, σε βαθμό γελοιότητας, τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τόνισε ότι η υπόθεση έχει κριθεί στα δικαστήρια.

Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη γνώμη ότι η απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής είναι προαποφασισμένη. «Η γραμμή εκδίκησης που ακολουθείτε δεν θα σας βγει σε καλό», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Όταν μιλάτε για αλισβερίσια και σχέσεις με επιχειρηματίες, να ξέρετε ότι βοά η κοινωνία για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για τα εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Αλλά όλα αυτά θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά, για να απολογηθείτε όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Γιάννης Ραγκούσης: Θλιβερή μέρα για το Κοινοβούλιο

Θλιβερή μέρα για το Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής κατά του Ν. Παππά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αυτό που κάνει η «κακιασμένη δεξιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα το έκανε ποτέ, παρά μόνο εάν είχε βασιμότητα νομικών ισχυρισμών, είπε ο κ. Ραγκούσης. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές «δεν ζητάτε να κριθεί πολιτικά (ο Ν. Παππάς) αλλά να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου».

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η κατηγορία κατά του πρώην υπουργού Ν. Παππά είναι στημένη και ζήτησε από την πλειοψηφία, «εάν έχετε ίχνος τσίπας επάνω σας, να ανοίξουν οι λογαριασμοί του Καλογρίτσα, να φανεί που πήγαν τα εκατομμύρια, από την ώρα που έκανε απομείωση κεφαλαίου, τα οποία» – όπως είπε – «τα έβαλε στην τσέπη του και δεν τα έδωσε στην εφημερίδα Documento». Σημείωσε επίσης, ότι τα επίμαχα 3 εκατ. ευρώ δεν θα επαρκούσαν για να αποκτηθεί τηλεοπτική άδεια από τον κ. Καλογρίτσα. Τέλος, υποστήριξε ότι η ΝΔ «έχει πάρει στην πλάτη της, και έχει νομιμοποιήσει» την επιδίωξη Καλογρίτσα να μην επιστρέψει τα 3 εκατ. που πήρε από τους ‘Αραβες: Του λέτε, «εδώ είμαστε και θα σε βοηθήσουμε να μην γυρίσεις τα 3 εκατ. να τα κρατήσεις για σένα», με αντάλλαγμα να καταγγείλει τους πολιτικούς σας αντιπάλους, είπε ο κ. Ραγκούσης.

Δ. Μαρκόπουλος: Όποιος δεν θέλει το φως, θέλει το σκοτάδι

«Διαγωνισμό φάρσα» που στόχο είχε τη χειραγώγηση των ΜΜΕ χαρακτήρισε τον νόμο Παππά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια. «Η φως είναι αυτό που χρειάζεται» να υπάρξει στην υπόθεση, είπε ο βουλευτής λέγοντας ότι «όποιος δεν επιθυμεί το φως, θέλει το σκοτάδι». Υποστήριξε πως οι υποθέσεις «Καλογρίτσα» και «Παπαγγελόπουλου» είναι δύο υποθέσεις που τέμνονται.

Ξεκαθάρισε πως η ΝΔ «δεν θα παίζει παιχνίδια σε βάρος αντίπαλων της» και αυτό, όπως σημείωσε, φάνηκε ότι στην άλλη δικογραφία, η οποία έχει στην Βουλή για πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Folli Follie, κρίναμε ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Η απόφαση για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά, είπε ο βουλευτής της ΝΔ «δεν ήταν εύκολη γιατί στο DNA της ΝΔ δεν έχουμε τον ρεβανσισμό» όπως και εμείς δεν έχουμε στην ιδεολογία μας απόψεις για «πογκρόμ και διώξεις», Όμως, τόνισε, «δεν διακατεχόμαστε και από στρουθοκαμηλισμό». Αναρωτήθηκε γιατί θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Παππάς να αφήσουν να «πλανιέται μια τέτοια σκιά από πάνω του;» και δεν θέλετε «να καθαρίσει το όνομά του με την βούλα της προανακριτικής».

Υπενθύμισε πως ο Χρήστος Καλογρίτσας που σήμερα καταγγέλλει όλα αυτά, δεν είναι ένας άνθρωπος που έλεγε κανείς πως ανήκει στη ΝΔ, αλλά ήταν εκείνος «που χειροκροτούσε από κάτω στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ σας, ο εκδότης παλαιότερα της εφημερίδας « Πρώτη» και της εταιρείας «Τοξότης». Εμείς, είπε, διακατεχόμαστε από «μετριοπάθεια, εμείς θέλουμε να φανεί η αλήθεια. Εμείς δεν πάμε με κουκουλοφόρους, άλλα με βάση τους ανθρώπους που μπαινόβγαιναν στο γραφείο του κ. Καλογρίτσα για ν δούμε τι συζητούσαν». Και κατέληξε πως δεν μπορεί να μην «αποκωδικοποιήσουμε τις ορολογίες “White House” και ΄΄Μαγαζί΄΄….»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και protothema.gr