Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση από τον Αλ. Τσίπρα για το Ελληνικό

Για δύο «μεγάλα σκάνδαλα» που δρομολογούνται με «ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, εν μέσω πανδημίας, και ενδεχομένως επ’ ευκαιρία της πανδημίας» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την επένδυση στο Ελληνικό.

Ο ίδιος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για το έργο στο Ελληνικό, κατηγορώντας την για «υποκρισία» και «ανικανότητα» που έχουν οδηγήσει σε «υποχωρήσεις και παραχωρήσεις» προς τον επενδυτή.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα «σκάνδαλα» αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση της συμφωνίας με την εταιρεία CISCO για την τηλεκπαίδευση και στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς.

Για το πρώτο ζήτημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι δόθηκαν «εκατομμύρια ευρώ με αναθέσεις», ενώ παράλληλα τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών έγιναν «δώρο στην εταιρεία».

Όπως είπε, η αντιπολίτευση ζητούσε εδώ και μήνες την δημοσιοποίηση της συμφωνίας γιατί είχε «υποπτευθεί ότι κάτι συμβαίνει», ωστόσο, κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας ότι δεν την ανήρτησε στη «Διαύγεια» και ότι μόνο όταν αναγκάστηκε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο την δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Εστίασε δε, στο ότι δόθηκε στην εταιρία πρόσβαση σε δεδομένα 1,5 εκατ. χρηστών της πλατφόρμας, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο «η εταιρία έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών ελληνικών νοικοκυριών».

«Εδώ λοιπόν τα δύο εκατομμύρια της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρεία από αυτά τα δεδομένα. Στοχεύοντας με ακρίβεια στις διαφημιστικές της καμπάνιες ή και πουλώντας τα δεδομένα σε διαφημιστικές εταιρίες, οι οποίες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συμπεριφορά και τις συνήθειες στο διαδίκτυο 1,5 εκατ. νοικοκυριών», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση «για τεράστιο σκάνδαλο», που σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αν συνέβαινε, «η υπουργός θα ήταν υποχρεωμένη να δώσει όχι μόνο εξηγήσεις, αλλά και να υποβάλει τη παραίτησή της», ενώ επέρριψε ευθύνες και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «σκηνοθέτη» μιας «ληστείας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου», υποστηρίζοντας ότι έχει μεθοδευτεί σήμερα «μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει» κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία η τράπεζα και «να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής».

«Οι όροι της αύξησης ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μεγαλύτερων, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματα τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσης τους», σημείωσε.

«Αυτό που σχεδιάζετε, ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πως λέγεται; Απιστία καραμπινάτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, έσπευσε «προ ημερών» να τροποποιήσει το νόμο του ΤΧΣ προκειμένου τα μέλη της Διοίκησης του όταν «απιστούν» να μη βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά «να διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση από το ΤΧΣ» καθώς και γιατί άλλαξε τον ποινικό κώδικα αμέσως μετά τις εκλογές προκειμένου να προβλέπεται «αμνηστία» για τα τραπεζικά στελέχη που διαπράττουν απιστία.

«Εδώ λοιπόν έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εις βάρος του Δημοσίου και εναντίον χιλιάδων μικρομετόχων. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε, πολύ περισσότερο, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται», τόνισε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, σχολιάζοντας αρχικά ότι η νυν κυβέρνηση έκανε «αντιπολιτευτική σημαία» της ένα έργο που «δήθεν πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ στην πραγματικότητα το έργο προχωρούσε με γρηγορότερους ρυθμούς απ’ ότι από την στιγμή που ανέλαβε η ΝΔ. «Επί 20 μήνες, το μόνο που είδαμε να θυμίζει έργο είναι οι αλήστου μνήμης μπουλντόζες που ευλόγησε ο κ. Μητσοτάκης, όταν στήθηκε κάτω από μια μάνικα με νερό σε μια κατεδάφιση κτηρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αν οι υποσχέσεις και τα λόγια ήταν τούβλα, θα το είχαν χτίσει το Ελληνικό».

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη. Το πρόβλημα είναι ότι είστε και ψεύτες και ανίκανοι. Και υποκριτές και άχρηστοι. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείτε να σηκώσετε μια πέτρα από δω και να την βάλετε παραπέρα. Και παρουσιάζατε τους εαυτούς σας ως δήθεν άριστους και ικανούς και τεχνοκράτες», πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους. «Ακριβώς επειδή είστε τεχνοκρατικά ανεπαρκείς και καθυστερήσατε, αντί να προωθήσετε την επένδυση, κάνατε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις αχρείαστες προς τον επενδυτή για να τον εξευμενίσετε», ανέφερε, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση «ρίσκαρε την ασφάλεια δικαίου της ίδιας της επένδυσης».

Ειδικότερα, στάθηκε σε δύο σημεία κριτικής, αφενός ότι δίνεται «παραπάνω κυριότητα στην εταιρεία, εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου» αφετέρου ότι δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία «και μετά την ολοκλήρωση των έργων, να φτιάξουν μια περίκλειστη πόλη».

«Το έργο αυτό, το μητροπολιτικό πάρκο, θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους των γύρω περιοχών, του Ελληνικού, της Γλυφάδας, του Αλίμου και όχι μόνο. Γιατί όταν ολοκληρωθεί θα είναι πνεύμονας πρασίνου και ψυχαγωγίας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατέληξε λέγοντας ότι «από την οικονομία, την πανδημία μέχρι την παιδεία και τις επενδύσεις» η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται «παντελώς ανίκανη να υλοποιήσει μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον των πολιτών, το συμφέρον της χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ