Στ. Πέτσας από Θεσσαλία: Τη Δευτέρα 300.000 ευρώ σε κάθε σεισμόπληκτο δήμο

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, ενώ μέχρι την Τρίτη θα τοποθετηθούν οικίσκοι για να στεγάσουν τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν από τους σεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την περιοχή συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας και Ελασσώνας Νίκος Γάτσας.

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε έναν καταστροφικό σεισμό, ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Η προτεραιότητες μας επικεντρώνονται σε δύο σημεία: στις υποδομές και στην κοινωνική προστασία. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η γρήγορη στέγαση των ανθρώπων στα χωριά που επλήγησαν και ήδη σήμερα, ως το βράδυ, θα φτάσουν 37 τροχόσπιτα. Οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν ως την Τρίτη, διότι χρειάζονται να προηγηθούν έργα υποδομής, δηλ υδροδότηση και ηλεκτροδότηση», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας από το Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι σε ό,τι αφορά τα σχολεία «έχουμε λύσεις και θα δώσουμε λύσεις και θα κάνουμε ότι μπορούμε. Θα δοθεί λύση για το 3ο δημοτικό σχολείο Ελασσώνας και για το γυμνάσιο του Δομένικου. Όσον αφορά την κοινωνική προστασία τη Δευτέρα θα γίνει η κατανομή από 300.000 ευρώ στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσώνας και Φαρκαδόνας, για να δοθούν στους πληγέντες κατοίκους, οι οποίοι θα λάβουν από 600 έως 6000 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες τους… Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και θα βγούμε πιο δυνατοί αρκεί να έχουμε σχέδιο και σχέδιο έχουμε».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε ότι «κάναμε το σχέδιο για σήμερα και προγραμματίζουμε το αύριο. Θα κατασκευαστούν επτά γέφυρες, εδώ στην περιοχή, και ήδη φτιάχνουμε μια γέφυρα στο Βλαχογιάννι, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, φτιάχνουμε το δρόμο για το Βλαχογιάννι που παρουσιάζει μεγάλες ρωγμές και θα ανακατασκευαστεί όλο το οδικό δίκτυο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «τροχόσπιτα τοποθετούνται και στο Ζάρκο αλλά και σε πέντε χωριά της Ελασσώνας και 60 οικίσκοι έρχονται για να τοποθετηθούν από το υπουργείο εσωτερικών. Την Τρίτη ολοκληρώνονται οι υποδομές και θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι».

Αναφορικά με την ανακατασκευή των σπιτιών ο κ. Αγοραστός είπε ότι αξιολογείται πως θα απαιτηθεί για να χτιστεί ένα καινούργιο σπίτι περί τα 1.000 ευρώ ανά τμ, ενώ πρόσθεσε ότι έως το βράδυ θα ηλεκτροδοτηθεί ο καταυλισμός με τις σκηνές στο χωριό Δαμάσι.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε το σχολείο Δαμασίου όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή του Γρηγόριο Λέτσιο, τον οποίο συνεχάρη και ενημερώθηκε πώς κατάφερναν να διαφύγουν από το σχολείο τα 63 παιδιά του σχολείου.

Ο κ. Λέτσιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε κατά την επικοινωνία που είχαν, αλλά για την υπόσχεση ότι το σχολείο θα ξανακτιστεί άμεσα.

Ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε τις υποδομές όπου στεγάζονται οι σεισμόπληκτοι στο χωριό Δαμάσι και στη συνέχεια αναχώρησε για το Μεσοχώρι.

Σύσκεψη στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας

Σε ευρεία σύσκεψη στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας, που επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντινομάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, δήμαρχοι της περιοχής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Νωρίτερα, κατά τη μετάβαση στο Ζάρκο ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τη μεγάλη φάλαγγα των τροχόσπιτων, τα οποία μεταφέρονταν στο Δαμάσι, όπου έκανε μικρή στάση δηλώνοντας: «Δίνουμε άμεση λύση στη στέγαση των κατοίκων, αφού εκτός από τις σκηνές, τους παραδίδουμε σήμερα και τα 37 τροχόσπιτα. Μέσα στην εβδομάδα θα μεταφέρουμε και τους οικίσκους για τα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι και Ζάρκο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι είμαστε εδώ, όλοι μαζί, κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Οι δήμαρχοι να είναι έτοιμοι να μας υποδείξουν τους χώρους και να τους προετοιμάσουν» ώστε, όπως είπε, ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση να είναι έτοιμα αφού τα 37 τροχόσπιτα είναι πλέον στην περιοχή.

Πριν ο αν. υπουργός είχε βρεθεί στο Μεσοχώρι όπου συνομίλησε με κατοίκους του χωριού και στη συνέχεια επιθεώρησε τους χώρους όπου θα στηθούν τροχόσπιτα και μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υποδομές με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο κ. Πέτσας άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων που έχασαν τα σπίτια τους από τους καταστροφικούς σεισμούς και τους ζήτησε να κάνουν υπομονή, καθώς όπως τόνισε «η κυβέρνηση είναι δίπλα σας».

Δίνουμε άμεση λύση στη στέγαση των κατοίκων

Ακολούθως επισκέφτηκε τον κατεστραμμένο ναό του Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι ο οποίος έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και στη συνέχεια μετέβη στη γέφυρα του Τιταρήσιου ποταμού όπου εργάζονται συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να επισκευαστεί η γέφυρα από τις ζημιές που προκλήθηκαν από δυο μεγάλους σεισμούς και ως το βράδυ να δοθεί προς χρήση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ