Κ. Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό που προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό

Η επόμενη ημέρα της πανδημίας, το ευρωπαϊκό «πράσινο πιστοποιητικό», αλλά και οι πατέντες των εμβολίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Τις δύο χώρες τις συνδέουν πολλά. Η ιστορία, η Μεσόγειος, όσο και η πίστη στο διεθνές δίκαιο και στη σύγχρονη, ανοικτή Δημοκρατία» τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις του με τον Ισπανό ομόλογό του και σημείωσε ότι: «Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η επόμενη ημέρα της πανδημίας. Είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα προωθείται το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό. Είναι μια επιλογή που προσωπικά είχα εισηγηθεί και τη στήριξε αμέσως η Ισπανία. Αποτελεί διαβατήριο για την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού».

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε για την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία λέγοντας πως «αναγνωρίσαμε τις πολλές καλές στιγμές και τις λίγες κακές της ευρωπαϊκής αντίδρασης» και συμπληρώνοντας ότι «Οι πρώτες πρέπει να προσανατολιστούν στο πεδίο των εμβολιασμών των τρίτων χωρών».

»Ζητούμενο η γρήγορη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε με έμφαση ότι «Η άρση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών των εμβολίων μπορεί να είναι ένα μέρος μόνο της λύσης, αλλά είναι μια πολύ σημαντική διάσταση του προβλήματος. Ζητούμενο είναι πως θα επιτρέψουμε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να εξαχθούν ανεμπόδιστα στις χώρες που το έχουν ανάγκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ