Σουηδία: Θα χαλαρώσουν περαιτέρω οι περιορισμοί από την 1η Ιουνίου

Η Σουηδία θα χαλαρώσει από την 1η Ιουνίου ορισμένους από τους περιορισμούς που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» για την επανεκκίνηση της χώρας.

Η Στοκχόλμη ακολούθησε διαφορετική στρατηγική από τις περισσότερες άλλες χώρες στη μάχη κατά της Covid-19, αποφεύγοντας το πλήρες απαγορευτικό. Αντ’ αυτού βασίστηκε κυρίως στα εθελοντικά μέτρα. Επλήγη από το τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους», είπε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στην προηγούμενη χαλάρωση των μέτρων η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα καφέ και να αυξηθεί ο αριθμός των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και των επισκεπτών στα μουσεία και τα ψυχαγωγικά πάρκα. «Παρακολουθούμε τώρα μια κατακόρυφη μείωση στην εξάπλωση των μολύνσεων σχεδόν σε όλη τη Σουηδία. Παρατηρήθηκε μείωση κατά 30-40% την περασμένη εβδομάδα. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ κοντά στο πιο αισιόδοξο σενάριο που είχαμε παρουσιάσει πριν από έναν μήνα», είπε ο επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, Γιόχαν Κάρλσον.

Οι υπόλοιπες απαγορεύσεις και συστάσεις θα αρθούν σε πέντε στάδια, με στόχο να έχουν λήξει όλες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στις συστάσεις -με εθελοντική εφαρμογή- περιλαμβάνεται η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι υποχρεωτικοί κανόνες αφορούσαν το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων, τον αριθμό των πελατών σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα και το κλείσιμο μουσείων και ψυχαγωγικών πάρκων.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.366 νέα κρούσματα της Covid-19 στη Σουηδία, ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και επτά μήνες. Το 44,3% των ενήλικων Σουηδών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 15,7% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αναφέρθηκαν επίσης 15 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 14.451 από την αρχή της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ