Στ. Αρετάκης: Ο Πατρινός που έχει το δικό του θεώρημα στα μαθηματικά!

Ο Στέφανος Αρετάκης σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πρόσφατα βραβεύτηκε από το ίδρυμα Μποδοσάκη γιατί ανακάλυψε νέο θεώρημα το οποίο έχει το όνομά του.

Εξι νέους επιστήμονες διέκρινε φέτος για τις επιδόσεις τους το Ιδρυμα Μποδοσάκη, το οποίο από το 1993, ανά δύο έτη, απονέμει βραβεία αριστείας σε Ελληνες και Ελληνίδες επιστήμονες έως 40 ετών που διαπρέπουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Οι βραβευθέντες δραστηριοποιούνται στις Βασικές Επιστήμες, στις Βιοεπιστήμες, στις Εφαρμοσμένες Επιστήμες/Τεχνολογία και στις Κοινωνικές Επιστήμες.

Στα Μαθηματικά βραβεύτηκε ο Στέφανος Αρετάκης, που είναι επίκουρος καθηγητής στα Θεωρητικά Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Τoρόντο. Διακρίθηκε για το έργο του στον κλάδο των Καθαρών Μαθηματικών και την επιρροή του στην περιοχή της Θεωρίας της Σχετικότητας. Σε μια σειρά πρωτοποριακών εργασιών, μάλιστα, απέδειξε μαθηματικά την ύπαρξη μιας νέας αστάθειας των λεγόμενων «ακραίων» μελανών οπών, η οποία ονομάστηκε «αστάθεια Αρετάκη», και πλέον αποτελεί αντικείμενο μελετών στη Φυσική.

Πηγή: alphapatras.gr