ΥΠΠΟΑ: Ανάδειξη και ανάπλαση των Δυτικών Λόφων της Ακρόπολης

Ομόφωνα εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το πλαίσιο έργων και εργασιών σχετικά με την ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Λόφων Πνυκός, Νυμφών και Μουσών-Φιλοπάππου (Δυτικών Λόφων) Ακρόπολης Αθηνών, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η περαιτέρω προστασία και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα καθώς εκτός από αρχαιολογικό χώρο με πλήθος σημαντικών μνημείων, αποτελεί ταυτόχρονα, λόγω της εκτεταμένης δασικής έκτασης, έναν από τους σημαντικούς χώρους αναψυχής για περιοίκους και επισκέπτες, με ελεύθερη πρόσβαση όλο το 24ωρο.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «στους Λόφους της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών-Φιλοπάππου αποτυπώνεται και τεκμαίρεται η ιστορία της αρχαίας Αθήνας στη μεγάλη της διαχρονία. Από την Πνύκα και το μνημείο του Φιλοπάππου, μέχρι τα πλακόστρωτα του Πικιώνη και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, οι δασώδεις λόφοι στα δυτικά της Ακρόπολης ταυτίζονται με την εξέλιξη της πρωτεύουσας στο πέρασμα του χρόνου. Η προστασία, η ανάπλαση και η ανάδειξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 650 περίπου στρεμμάτων, καθώς και των μνημείων που περιλαμβάνονται σε αυτόν, αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού περιβάλλοντος της Αθήνας».

Στόχος της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας Ο.Τ.Α. «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πάρκο Α.Ε», είναι:
Η προστασία και ανάδειξη των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου,
Η ασφάλεια των επισκεπτών και των μνημείων
Η βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών του,
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (χλωρίδα και πανίδα) και η αρμονική ένταξή του στο αρχαιολογικό τοπίο
Η εξάλειψη των παραγόντων επικινδυνότητας (πυρκαγιά, κατολισθήσεις, επισφαλή σημεία διαδρομών, παραβατικότητα)

Η υλοποίηση προγραμματίζεται να διαρκέσει τέσσερα (4) έτη, με συγχρηματοδότηση από το ΥΠΠΟΑ και τον Δήμος Αθηναίων.