Αμερικανοί Γερουσιαστές: Δώστε τα τουρκικά F-35 στην Ελλάδα

Μια νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πώληση των τουρκικών F-35 στη χώρα μας, προωθείται από την Επιτροπή Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον σταθερά υπέρμαχο των ελληνικών θέσεων, γερουσιαστή, Μπομπ Μενέντεζ.

Το νέο αμυντικό νομοσχέδιο που καταθέσαν οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατ. δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο 2022-2026. Επιπλέον, ζητά την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στη χώραμας, τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στην Ουάσινγκτον, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 1 εκατ. δολάρια ετησίως για εκπαίδευση Ελλήνων στρατιωτικών στις ΗΠΑ, συστήνει απευθείας δάνεια της αμερικανικής κυβέρνησης στην Ελλάδα για την προμήθεια στρατιωτικού υλικού, ενώ προβλέπει και την ταχεία διάθεση F-35 στην Ελλάδα εφόσον τα παραγγείλει, καθώς και την προμήθεια πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού κατά προτεραιότητα, όπως δίνεται σε άλλες χώρες της περιοχής

Στόχος του αμερικανικού νομοσχεδίου είναι η υποστήριξη του αμυντικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, η  διευκόλυνση διάθεσης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στη χώρα και η υποστήριξη μεγαλύτερης συνεργασίας με την Κύπρο και το Ισραήλ στον τομέα της άμυνας.

Μάλιστα, ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωσε ότι είναι απαραίτητο «για να διασφαλίσουμε ότι η Νοτιοανατολική Μεσόγειος παραμένει ασφαλής και οι ΗΠΑ να ενισχύσουν την αμυντική τους σχέση με την Ελλάδα υποστηρίζοντας τις προσπάθειες να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της».

Πηγή: skai.gr