Ανησυχία επιστημόνων για επιβράδυνση των εμβολιασμών: Τι να προσέξουν οι έγκυες

«Εγώ περίμενα ότι τον Ιούνιο, με βάση τα εμβόλια που έχει ανακοινωθεί ότι θα παραλάβουμε, ότι θα πρέπει να πάμε περίπου στους 200.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Παραμένουμε κάτω από τους 100.000» δήλωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό αποτελεί πράγματι ένα πρόβλημα, προσθέτοντας πως δεν γνωρίζει εάν αυτό προκύπτει εξαιτίας μη προθυμίας του κόσμου ή εάν δεν έχουμε εμβόλια.

Ο κος Μανολόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδεχομένως υπάρχει ένας εφησυχασμός και μια εσφαλμένη αντίληψη πως η πανδημία τελείωσε.

«Ίσως νομίζουν ότι επειδή έρχεται καλοκαίρι, ο ιός με τον ζεστό καιρό δεν θα είναι τόσο βλαβερός και δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα» σχολίασε τονίζοντας πως μια τέτοια αντίληψη είναι λάθος.

«Πρέπει να δούμε ποιοι δεν εμβολιάζονται και γιατί δεν εμβολιάζονται» συνόψισε ο καθηγητής επισημαίνοντας την σημασία του να στοχεύσουμε ακριβώς  στην ενημέρωση της σημασίας του εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες.

Την ίδια ώρα, ο Α. Μπαζαίος, χειρουργός Γυναικολόγος τόνισε από την πλευρά του πως δέχεται πάρα πολλά ερωτήματα από γυναίκες σχετικά με τον εμβολιασμό και ειδικότερα το πιο εμβόλιο θα ήταν καλύτερο να κάνουν.

Ξεκαθαρίζοντας το τι ισχύει για όσες επιθυμούν να μείνουν έγκυες, ο γιατρός υπενθύμισε πως πλέον υπάρχει σαφής οδηγία πως αυτές δεν διαφέρουν από τον γενικό πληθυσμό και μπορούν να κάνουν οποιοδήποτε εμβόλιο είναι διαθέσιμο.

Σύμφωνα με τον κο Μπαζαίο δεν υπάρχουν ενδείξεις για μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου στην γυναικεία γονιμότητα.

Παράλληλα, όσον αφορά τις ήδη έγκυες, ο Γυναικολόγος ανέφερε πως θεωρούνται κατηγορία υψηλοτάτου κινδύνου καθώς η εγκυμοσύνη από μόνη της θεωρείται κατάσταση υψηλού κινδύνου για την υγεία της γυναίκας.

Η γυναίκα που είναι έγκυος είναι ήδη επιβαρυμένη καρδιοαναπνευστικά καθώς ο οργανισμός της προσπαθεί να στείλει αίμα και οξυγόνο στο μωρό της.

Η καρδιά και οι πνεύμονες της υπερλειτουργούν επομένως εάν κολλήσει κορωνοιό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης -όπου ο ιός ως γνωστόν χτυπά τους πνεύμονες- αυτή η γυναίκα κινδυνεύει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο να πεθάνει, εξήγησε συνοψίζοντας την σημασία του να εμβολιάζονται οι εγκυμονούσες.

Πηγή: skai.gr