Γιοβάνοβιτς κι επίσημα στο «τριφύλλι»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι πλέον με κάθε επισημότητα ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Σέρβος τεχνικός υπέγραψε το πρωί της Δευτέρας (14/06) συμβόλαιο ενός έτους με τους «πράσινους» κι ακολούθως ανακοινώθηκε κι επίσημα απ’ την ΠΑΕ.

Ο 59χρονος τεχνικός ήταν εξαρχής ο βασικός υποψήφιος για τον πάγκο του Παναθηναϊκού, μετά το «διαζύγιο» με τον Λάζλο Μπόλονι και πλέον έγινε και με τη… βούλα ο άνθρωπος που θα οδηγήσει τους «πράσινους» την αγωνιστική περίοδο 2021/22, έχοντας πιάσει… δουλειά εδώ και περίπου δύο εβδομάδες.

Το συμβόλαιο του Γιοβάνοβιτς με τον Παναθηναϊκό θα ξεπερνάει τις 900.000 ευρώ (χωρίς τα μπόνους) και είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί σε τεχνικό των «πράσινων» από το 2008 και μετά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

«Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την πρόσληψη του προπονητή Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος υπέγραψε σήμερα το μονοετούς διάρκειας συμβόλαιό του.

Ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1962 στη Λόζνιτσα της Γιουγκοσλαβίας. Στην γενέτειρά του άρχισε την ποδοσφαιρική καριέρα του, συνέχισε στη Ραντ, προτού μεταγραφεί στον Ηρακλή όπου αγωνίστηκε για μια δεκαετία (1989-99) και «κρέμασε» τα παπούτσια του.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στα 39 του χρόνια στη Νίκη Βόλου όταν έπαιζε στη Γ’ Εθνική. Έμεινε μία σεζόν προτού αναλάβει τον Ηρακλή. Πρώτη φορά κάθισε στον πάγκο τη σεζόν 2002-03, ενώ έκανε και δεύτερη θητεία τη σεζόν 2006-07 όταν ανέλαβε μεσούσης της σεζόν, μένοντας για ένα χρόνο, έως τον Ιανουάριο του 2008, οπότε και μετακόμισε στον ΑΠΟΕΛ.

Στην κυπριακή ομάδα εργάστηκε δύο φορές, την πρώτη από το Νοέμβριο του 2003 έως τον Μάρτιο του 2005 και τη δεύτερη από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2013 όταν και αποχώρησε οικειοθελώς. Στις δύο θητείες του στον ΑΠΟΕΛ λατρεύτηκε από όλους, μια και ο κυπριακός σύλλογος σημείωσε ανεπανάληπτη επιτυχία για το κυπριακό ποδόσφαιρο, παίζοντας δύο σεζόν στο Champions League. Kαι μάλιστα τη μία εξ αυτών (2011-12) έφτασε έως τα προημιτελικά της διοργάνωσης (με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης), παίρνοντας την πρώτη θέση στον όμιλό του απέναντι σε Πόρτο, Σαχτάρ, Ζενίτ και αποκλείοντας τη Λιόν στους «16»! Εκτός αυτού κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, 4 σούπερ καπ! Επίσης αναδείχθηκε έξι φορές προπονητής της χρονιάς στην Κύπρο και μία κορυφαίος Σέρβος προπονητής.

Ανάμεσα στην πρώτη θητεία στον ΑΠΟΕΛ και στη δεύτερη στον Ηρακλή, κάθισε στον πάγκο της Παναχαϊκής (όταν αγωνίζονταν στη Β’ Εθνική) τη σεζόν 2005-06.

Μετά τον ΑΠΟΕΛ, ο Σέρβος προπονητής πήγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την Αλ Νασρ. Και εκεί έκανε δύο θητείες, η πρώτη τριετής (2013-16) και η δεύτερη τη σεζόν 2018-19, κατακτώντας τρία τρόπαια και φτάνοντας στα προημιτελικά του Champions League Ασίας.

Τον Δεκέμβριο του 2019 προσελήφθη στην εθνική ομάδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Έμεινε μόλις τέσσερις μήνες και δεν πρόλαβε να καθίσει στον πάγκο της ομάδας, μια και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναβλήθηκαν οι αγώνες της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Καλωσορίζουμε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ