Κυρ. Μητσοτάκης: Tο εθνικό σχέδιο της Ελλάδας συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες

«Υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα την πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής σε μια στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα: στην ουσιαστική αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ταυτόχρονη έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της εκδήλωσης για την παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Αγορά, με την παρουσία της πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

«Είναι -πιστεύω- η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία. Αλλά και η πρώτη μιας νέας εποχής, η οποία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, έχει την υπογραφή και των δικών σας προσπαθειών, κυρία πρόεδρε. Και γι’ αυτό και σας αξίζουν και συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ένα όραμα πολλών ετών, πριν από μήνες έγινε τολμηρή πρόταση και τώρα αποτελεί πραγματικότητα. «Η Ένωση προχωρεί στην πρώτη έκδοση κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Μία πρωτοβουλία την οποία, όπως γνωρίζετε, στήριξα εξαρχής μαζί με οκτώ ακόμη ευρωπαίους ηγέτες. Εκείνες οι εθνικές πρωτοπορίες οδήγησαν τελικά, και χάρη στις δικές σας προσπάθειες, σε κοινοτικές επιτυχίες. Και έτσι σήμερα ένα «άβατο» του παρελθόντος μετατρέπεται σε βήμα του παρόντος και του μέλλοντος» υπογράμμισε.

Στη συνέχεια επισήμανε πως η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια και ότι αναγνωρίζοντας τη δική της ευθύνη, κατάθεσε από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.

«Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμούμε ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργήσουμε επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%» είπε ο πρωθυπουργός.

Επίσης σημείωσε ότι το εθνικό σχέδιο της Ελλάδας συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες. «Γιατί θεμελιώνεται πάνω στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών αλλά και πάνω σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες: Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, και τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Το δηλώνει άλλωστε και η επιλογή τα σχεδόν 8 δισ. που θα εκταμιευθούν εντός του 2021 να χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών» είπε και πρόσθεσε «προτάσσεται, δηλαδή, ένα σχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει έργα με έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε συνέχεια πολιτικών που ήδη εξελίσσονται, όπως η απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση και η δυναμική στήριξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Επιπλέον ο πρωθυπουργός είπε ότι το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0» σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας. «Γι’ αυτό και εδώ σήμερα θα αρκεστώ στην αναφορά μερικών μόνο πλευρών που δείχνουν, ωστόσο, τις κατευθύνσεις του. Όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων. Ο τόσο απαραίτητος -όπως απέδειξε και ο Covid- εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων μας. Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη απασχόληση. Και, βέβαια, τα μεγάλα οδικά έργα αλλά και οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές» ανέφερε.

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί είναι πραγματικά «Εθνικό», καθώς, όπως είπε, εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, και ταυτόχρονα συγκροτεί και ένα πλήρες «Σχέδιο». «Αφού οι πρωτοβουλίες του είναι καλά μελετημένες και εδράζονται σε πραγματικά δεδομένα. Αλλά ανταποκρίνεται και στον συμβολισμό «Ελλάδα 2.0». Γιατί είναι, πράγματι, η επόμενη εκδοχή της χώρας, είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας» είπε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός και μιλώντας για την Αρχαία Αγορά, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση είπε «Στην «καρδιά» του παρελθόντος μας. Αλλά και στην παντοτινή έδρα της Δημοκρατίας, που σήμερα υποδέχεται ένα σύγχρονο επίτευγμά της: Τον Οδικό Χάρτη για τα κοινά μας βήματα προς την ανάπτυξη. Από όλους και για όλους. Σε λίγο, μάλιστα, σε αυτόν εδώ το χώρο, θα μπορέσουμε να έχουμε μία συζήτηση με πολίτες για το θέμα αυτό» και συμπλήρωσε «απ’ την κλασική εποχή τούτο το πολυσήμαντο τοπόσημο αντιπροσωπεύει την αυγή αλλά και την ακμή του πολιτεύματός μας. Και, ταυτόχρονα, την οικονομική πρόοδο της Αθήνας και την άνθιση του ελληνικού πνεύματος».

«Γιατί εδώ, αγαπητή Ούρσουλα, ήταν η έδρα της Βουλής των Πεντακοσίων. Εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών αλλά και των δικαστηρίων. Αλλά ήταν και το σημείο στο οποίο έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και φυσικά επηρέασαν την Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Εδώ ήταν η πλατεία της «Κοινότητας». Γι’ αυτό και ήταν ιερή» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «εικοσιπέντε αιώνες μετά, η Αρχαία Αγορά υποδέχεται τη σύγχρονη Ευρώπη με την ίδια ισχυρή αντίστιξη. Γιατί, όπως και τότε, δικαιότερη ευημερία σημαίνει βαθύτερη Δημοκρατία. Και η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να εμπνέουν και να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας τις κρατήσουμε, λοιπόν, για οδηγούς και στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε».

Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ