Νίκος Χαρδαλιάς: Τι θα ισχύσει για τον τουρισμό από τη Δευτέρα

Τον νέο διαδραστικό επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, που είναι από σήμερα διαθέσιμος στο www.covid19.gov.gr παρουσίασε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τι θα ισχύει στη χώρα από τη Δευτέρα στις 6 το πρωί σχετικά με ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:

– Η υποχρέωση για τη διενέργεια test για την είσοδο στη χώρα να καταλαμβάνει τους ανηλίκους 6 ετών και άνω, σύμφωνα δηλαδή με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους κανόνες της IATA.

– Η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών θεσπίστηκε πλέον να ανέρχεται σε 10 και όχι 14 ημέρες. Έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις νέες οδηγίες του ECDC.

– Να επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων και

– Να επιτρέπονται οι ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων αντί 15 που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Ο επιδημιολογικός χάρτης

Όσον αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη, αυτός θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας που θα αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο χάρτης παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.

Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους 13 επιδημιολογικούς δείκτες:

* 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

* 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

* Δείκτης θετικότητας ελέγχων

* Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή των κρουσμάτων

* Αριθμός των ενεργών κρουσμάτων

* Ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

* Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους

* Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους

* Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης

* Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)

* Πληρότητα συστήματος υγείας

* Ανάλυση της ιχνηλάτησης επαφών

* Ανάλυση των μεταλλάξεων

Η τελική διαμόρφωση του επιδημιολογικού χάρτη προκύπτει ως αποτέλεσμα της συνδυαστικής αξιολόγησης των ανωτέρω δεικτών.

Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε περιφερειακή ενότητα ή δήμο 4 βασικοί δείκτες-στοιχεία:

* ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

* ο δείκτης θετικότητας (%)

* η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και

* η εβδομαδιαία τάση (αύξηση, μείωση ή σταθερότητα των κρουσμάτων).

Στα δύο υψηλότερα επίπεδα (το πορτοκαλί και το κόκκινο) προβλέπονται μέτρα δημόσιας Υγείας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περιοχή που να βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο, καθώς οι 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας. Στο πορτοκαλί επίπεδο συγκεκριμένα βρίσκονται οι 28 από τις 74 : οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης, Νάξου, Τήνου, Άνδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων). Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων, «ώστε να συνεχιστεί η σταθεροποίηση και ο περιορισμός της διασποράς του ιού στην κοινότητα». Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι σε κάποιες περιοχές που δεν είναι απαραίτητα στο πορτοκαλί επίπεδο, παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του. Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους κατοίκους της Καλαμάτας, της Ρόδου, της Νάξου και της Κατερίνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση μάσκας και την αποφυγή των συγχρωτισμών.

Ποια μέτρα προβλέπονται για τα επίπεδα 3 και 4

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς ανέλυσε τα μέτρα που θα προβλέπονται στο επίπεδο 3 ενώ υπενθύμισε τι θα ισχύει στο επίπεδο 4.

Πιο συγκεκριμένα, στο επίπεδο ετοιμότητας 3 -πορτοκαλί- προβλέπονται τα παρακάτω μέτρα:

1. Επικοινωνία και αναλυτική ενημέρωση των τοπικών αρχών για τα ιδιαίτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.

2. Ενεργοποίηση ειδικού κλιμακίου ΕΟΔΥ/Πολιτικής Προστασίας προκειμένου:

* να αυξηθούν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για SARS-CoV-2

* να πραγματοποιηθεί εντατική και επιτόπια ιχνηλάτιση για την τάχιστη στεγανοποίηση των τοπικών συρροών και

* να πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα αυξημένος αριθμός εμβολιασμών αν χρειάζεται

Στο επίπεδο ετοιμότητας 4 – κόκκινο- υπενθυμίζεται ότι προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί

2. Λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος:

* αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

* με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και χωρίς μουσική καθ’ όλο το 24ωρο

και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

3. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως συναυλίες, live πάρτι, εμποροπανήγυρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

4.Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

5.Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια έως 6 άτομα.

6. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.

7. Αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες, γάμους και βαφτίσεις με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Για τους εμβολιασμούς

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παρουσιάζει βελτίωση, «τόσο χάρη στην πρόοδο των εμβολιασμών, όσο και στην κοινή προσπάθεια και τη συνεργασία πολιτών, κοινωνίας και πολιτείας όλο το προηγούμενο διάστημα», ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «τίποτα δεν έχει τελειώσει. Η διασπορά δεν έχει ακόμα ολοκληρωτικά ελεγχθεί κι αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα και η καθημερινή μας αγωνία , η καθημερινή μας ανησυχία, το καθημερινό μας στοίχημα απέναντι στον ιό».

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και την επιχείρηση Ελευθερία, σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός προχωρά σε όλη την Επικράτεια. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν περιοχές όπου παρατηρείται μειωμένη προσέλευση και απόκλιση από το μέσο όρο. Οι πέντε περιφερειακές ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη είναι η Φλώρινα, η Ξάνθη, η Φωκίδα, οι Σέρρες και η Δράμα. Ενώ κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας, ήτοι οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι στις περιοχές αυτές υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για το μήνα Ιούνιο με εμβόλια Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson και κάλεσε τους πολίτες « να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους».

«Γιατί πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνο με τον εμβολιασμό θα μπορέσουνε να χτίσουμε τείχος ανοσίας απέναντι στον κορονοϊό», υπογράμμισε.

«Όσο όμως η επιχείρηση Ελευθερία εξελίσσεται, η τήρηση των μέτρων αποτελεί την ασπίδα προστασίας μας. Γιατί η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμα. Ο ιός βρίσκεται ανάμεσά μας και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Για αυτό και είναι ανάγκη να παραμείνουμε προσεκτικοί, να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών και να τηρούμε με συνέπεια τους υγειονομικούς κανόνες στην καθημερινότητά μας. Γιατί μπορεί να έχουμε αφήσει πίσω μας πολλά από τα περιοριστικά μέτρα, όχι όμως την ίδια την πανδημία. Η ανάγκη για προσοχή απέναντι στον ιό παραμένει», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αυστηρότεροι έλεγχοι για κορωνοπάρτι

Ερωτηθείς για καταγγελίες για παράνομα πάρτι σε βίλες στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «τα παράνομα πάρτι σημαίνουν διασπορά, διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων, αύξηση κρουσμάτων σημαίνει συρροές, συρροές σημαίνει μέτρα αναγκαστικά και μέτρα σημαίνουν κλείσιμο δραστηριοτήτων και τεράστια ζημιά στις τοπικές οικονομίες εν μέσω τουριστικής περιόδου», ενώ προσέθεσε ότι συζητούν -και θα φανεί τις επόμενες ημέρες- για αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα κάνουν τη δουλειά τους αυτό είναι δεδομένο», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς ενώ γνωστοποίησε ότι ενεργοποιείται και ειδική μονάδα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αλλά κι ένα συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΛΑΣ που δεν αφορά μόνο στη Μύκονο αλλά αφορά γενικότερα σε όλη τη χώρα και στην ηπειρωτική και στη νησιωτική. «Είναι η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών που μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας προσπαθούν να τρέξουν τις επιχειρήσεις τους είναι και πολύτιμος σύμμαχός μας ώστε να μπορέσουμε να προασπίσουμε την κατάσταση, τη δημόσια υγεία στις περιοχές αυτές. Εύχομαι μόνο αυτοί που θα επιχειρήσουν όχι μόνο στα πάρτι στις βίλες αλλά γενικότερα να παρανομήσουν στο κομμάτι αυτό να μην είναι οι ίδιοι που θα ρίχνουν το ανάθεμα αν χρειαστεί να πάρουμε μέτρα εις βάρος της τοπικής οικονομίας για να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος ερωτηθείς αν θα υπάρξει κάποιο έγγραφο που θα είναι απαραίτητο και θα εκδίδεται για τους επιβάτες που θα θέλουν να ταξιδέψουν με υπεραστικά λεωφορεία ή τρένα (όπως η ηλεκτρονική δήλωση υγείας για τους επιβάτες των πλοίων) ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η μετακίνηση στις ηπειρωτικές περιοχές γίνεται με ισχυρή σύσταση self tests. «Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε κάτι σε αυτό. Από εκεί και πέρα οτιδήποτε άλλο μέτρο θεσπίζεται ή δρομολογείται έχει να κάνει με την περιφρούρηση ειδικά των νησιωτικών περιοχών και των προβλημάτων που έχουν σε σχέση με την αυτονομία τους σε υγειονομικές δομές και σε πραγματικές δυνατότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ