Τζο Μπάιντεν: Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο τόνος της συνόδου του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν «θετικός», αλλά διαβεβαίωσε ότι τον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο της Γενεύης, σήμερα.

«Έκανα όσα είχα πει» στη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι». «Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι γνωρίζει καλά τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ αλλά “δεν είμαστε παλιοί φίλοι”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι η Κίνα προσπαθεί σκληρά να εμφανιστεί ως αξιόπιστη χώρα, όσον αφορά την πανδημία του νέου κορονοϊού, όμως εξέφρασε αμφιβολίες για το αν το Πεκίνο πράγματι προσπαθεί να καταλάβει την προέλευση της πανδημίας της Covid-19.

Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, αν θα ζητούσε από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σαν «παλιός φίλος προς έναν παλιό φίλο», να δώσει πρόσβαση στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που θέλουν να καθορίσουν πώς ξεκίνησε η πανδημία, ο Μπάιντεν απάντησε: «Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας, δεν είμαστε παλιοί φίλοι. Πρόκειται ξεκάθαρα για δουλειά».

Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα προτρέψουν άλλες χώρες να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό της επόμενης πανδημίας και θα διευκολύνει τη γρήγορη ανταπόκριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ