NASA: Το Χαμπλ εντόπισε υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του Γανυμήδη

Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ενδείξεις για υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του φεγγαριού του Διός Γανυμήδη. 

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νέα καθώς και παλαιά δεδομένα από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Χάμπλ (Hubble) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Τα συμπεράσματα της έρευνας τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Astronomy.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ο Γανυμήδης, το μεγαλύτερο φεγγάρι στο ηλιακό μας σύστημα, περιέχει περισσότερο νερό από τους ωκεανούς της Γης. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες είναι τόσο κρύες που το νερό στην επιφάνεια του είναι σε παγωμένη μορφή. Ο ωκεανός του Γανυμήδη, σύμφωνα πάντα με την έρευνα βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του φεγγαριού. Ως εκ τούτου, οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα δεν προέρχονται από την εξάτμιση αυτού του ωκεανού.

Οι αστρονόμοι επανεξέτασαν παρατηρήσεις των δύο τελευταίων δεκαετιών από το Χαμπλ για να βρουν αυτή την ένδειξη υδρατμών.

Αυτήν τη στιγμή, η αποστολή ΗΡΑ (Juno) της NASA εξερευνά τον Γανυμήδη και μάλιστα πρόσφατα έδωσε στην δημοσιότητα νέες εικόνες του παγωμένου φεγγαριού. Το διαστημοσκάφος μελετά τον Δία και τα φεγγάρια του από το 2016.

Η κατανόηση και η αποκάλυψη της ιστορίας του του συστήματος του Διός, θα μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι γιγαντιαίοι πλανήτες αερίου και οι δορυφόροι τους. Επιπλέον, ελπίζουμε ότι θα βρούμε νέες πληροφορίες σχετικά με τη βιωσιμότητα εξωπλανητικών συστημάτων που μοιάζουν με τον Δία, αναφέρει καταληκτικά η NASA στην ανακοίνωση της.

Ηλίας Σιατούνης