Έληξε η προστασία στις εξώσεις: Eκατομμύρια Αμερικανοί κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο

Έληξε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (τοπική ώρα) το όριο της αμερικανικής κυβέρνησης στις εξώσεις, που εφαρμοζόταν στο πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας, με αποτέλεσμα εκατομμύρια Αμερικανοί να κινδυνεύουν πια να βρεθούν στον δρόμο.

Η λήξη του χαρακτηρίζεται πλήγμα για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος την Πέμπτη απηύθυνε μια ύστατη έκκληση στο Κογκρέσο να παρατείνει την απαγόρευση των εξώσεων, επικαλούμενος την έξαρση της παραλλαγής Δέλτα. Την Παρασκευή, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσαν πως τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ξεπέρασαν τα 100.000 μέσα σε 24 ώρες για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

Χθες, η Βουλή των Αντιπροσώπων ολοκλήρωσε τις εργασίες της για τη θερινή περίοδο χωρίς να εξετάσει το θέμα της προστασίας των ενοικιαστών, αφού Ρεπουμπλικανός βουλευτής μπλόκαρε το αίτημα για την παράτασή της έως τις 18 Οκτωβρίου. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο σώμα είπαν ότι δεν είχαν επαρκή στήριξη για να θέσουν την πρόταση σε επίσημη ψηφοφορία.

Η αμερικανική Γερουσία συνεδρίασε εκτάκτως χθες αλλά δεν ασχολήθηκε με την απαγόρευση στις εξώσεις. Ο Λευκός Οίκος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προχωρούσε μονομερώς σε παράταση της προστασίας των ενοικιαστών, εξηγώντας ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να το κάνει, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον Ιούνιο.

Πάνω από 15 εκατ. άνθρωποι σε 6,5 εκατ. νοικοκυριά στις ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει την πληρωμή του ενοικίου τους, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Άσπεν και του Προγράμματος Προστασίας από τις Εξώσεις εξαιτίας της COVID-19. Συνολικά οφείλονται πάνω από 20 δισεκ. δολάρια σε ιδιοκτήτες.

Οργανώσεις ιδιοκτητών αντιτάχθηκαν στο μέτρο καθώς ορισμένοι ιδιοκτήτες δυσκολεύονται να μείνουν συνεπείς στις πληρωμές στεγαστικών δανείων, φόρων και ασφαλιστικών πληρωμών που αφορούσαν τα ακίνητά τους χωρίς έσοδα από ενοίκια.

Το μέτρο στις εξώσεις τέθηκε σε ισχύ στο πλαίσιο ευρύτερων μέτρων από τον Μάρτιο του 2020. Η απαγόρευση από τα αμερικανικά Κέντρα για το Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων (CDC) τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2020 για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της COVID-19, στην περίπτωση που κατακλύζονταν τα καταφύγια από άστεγους ή αν κάποιοι αποφάσιζαν να φιλοξενήσουν συγγενείς και φίλους στα σπίτια τους.

Η ισχύς του μέτρου ανανεώθηκε πολλές φορές, με την τελευταία παράταση να εκπνέει χθες τα μεσάνυχτα. Τα CDC ανακοίνωσαν τον Ιούνιο ότι δεν θα εξέδιδαν περαιτέρω παρατάσεις. Εκπρόσωπος των CDC επιβεβαίωσε ότι έληξε το μέτρο στις εξώσεις, αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ