Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ-Ειρηνικά η μετάβαση της εξουσίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Αφγανιστάν Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακουάλ, η πρωτεύουσα Καμπούλ δεν θα δεχθεί επίθεση. «Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου», είπε ο Αφγανός υπουργός Εσωτερικών.

«Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».

Λίγο πριν, ο εκπρόσωπος τύπου των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε στο BBC πως μπορεί να επιβεβαιώσει ότι διεξάγονται συνομιλίες με το προεδρικό μέγαρο σχετικά με μια ειρηνική κατάληψη της εξουσίας. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ τις οργανώνει.

«Οι μαχητές των Ταλιμπάν βρίσκονται σε αναμονή σε όλες τις εισόδους της Καμπούλ μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για μια ειρηνική και ικανοποιητική μετάβαση της εξουσίας», είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Μπισμιλάχ Καν Μοχαμάντι είπε επίσης σε ένα βιντεομήνυμα, που ανήρτησε στο Facebook ότι εκείνος, ως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, εγγυάται την ασφάλεια της Καμπούλ. Ανέφερε, επιπλέον, ότι έχει γίνει γνωστό πως ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι συναντήθηκε με πολιτικούς και τους ανέθεσε να συγκροτήσουν μια αντιπροσωπεία που θα ταξιδέψει στην Ντόχα τη Δευτέρα για να επιτευχθεί συμφωνία με τους Ταλιμπάν.

«Σας διαβεβαιώνω όλους σας ότι η ασφάλεια της Καμπούλ θα διατηρηθεί εωσότου επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Μοχαμάντι. Όπως μάλιστα μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφθασε στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ για τη διεξαγωγή συνομιλιών με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα, επίσης, με το Al Arabiya, το γραφείου του προέδρου της χώρας Άσραφ Γάνι είπε σήμερα πως η κατάσταση στην Καμπούλ βρίσκεται υπό έλεγχο και ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν καταλάβει την αφγανική πρωτεύουσα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για μάχες εντός της πόλης, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

Ωστόσο, στην Καμπούλ επικρατεί αναταραχή, καθώς πολλοί άνθρωποι επιχείρησαν να πάρουν τις οικονομίες τους, να αγοράσουν φαγητό και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους. Σε πολλούς δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, καθώς οι πολίτες είτε προσπαθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους είτε να μεταβούν στο αεροδρόμιο, περιγράφουν κάτοικοι. «Ορισμένοι άφησαν τα κλειδιά στα αυτοκίνητά τους και άρχισαν να περπατούν προς το αεροδρόμιο», είπε ένας κάτοικος σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρόιτερς. Ένας άλλος ανέφερε: «Ο κόσμος επιστρέφει στα σπίτια του υπό τον φόβο να ξεσπάσουν μάχες».

Ο πρόεδρος Γάνι ζητάει από τις δυνάμεις ασφαλείας να διασφαλίσουν τη δημόσια τάξη στην Καμπούλ

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ζήτησε σήμερα από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την «ασφάλεια όλων των πολιτών» διασφαλίζοντας τη δημόσια τάξη στην Καμπούλ, την ώρα που οι Ταλιμπάν βρίσκονται κοντά στο να πάρουν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Έδωσα εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας (…) να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας. Αποτελεί ευθύνη μας και θα το κάνουμε με την καλύτερο δυνατό τρόπο. Οποιοσδήποτε σκεφθεί να προκαλέσει χάος ή να λεηλατήσει θα αντιμετωπιστεί με βία», δήλωσε ο επικεφαλής του αφγανικού κράτους, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εστάλη στον Τύπο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ