Αλ. Τσίπρας: Σφοδρές επιθέσεις στην κυβέρνηση για ανατιμήσεις και ΔΕΗ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τις “δυσκολίες” που έχουν προκύψει από το κύμα ακρίβειας “χωρίς σχέδιο” και με “επιθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ” άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “αδυναμία” της κυβέρνησης να “δώσει απαντήσεις” στους πολίτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και γι’ αυτό οι υπουργοί “εκτοξεύουν επιθέσεις και ύβρεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Πάνω από 40 φορές άκουσα το όνομα μου. Εγώ φταίω για την ακρίβεια και ο ΣΥΡΙΖΑ”, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αυτός “ο άνεμος οργής και αποδοκιμασίας που φυσάει”, θα γίνει “τυφώνας, κυκλώνας όσο θα μπαίνει ο χειμώνας”.

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα, τόνισε ότι μόνο οι αυξήσεις στη χονδρική αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δισ. μέχρι τον Μάρτιο και το “μεγαλόπνοο σχέδιο” της κυβέρνησης είναι να δώσει μόνο 150 εκατ., κατηγορώντας την μάλιστα ότι προσπαθεί να το “κρύψει κάτω από το χαλί” με πρόσχημα ότι εάν γίνονται ρεπορτάζ “ενθαρρύνονται οι κερδοσκόποι”. “Είτε δεν έχετε καταλάβει το κύμα ακρίβειας που βιώνουν τα νοικοκυριά είτε δουλεύετε τους πολίτες ψιλό γαζί”, δήλωσε.

Επίσης, αφού έκανε αναφορά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, από την πανδημία μέχρι τις πυρκαγιές και την ακρίβεια, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αποποιείται των ευθυνών της γιατί “όλο κάποιος άλλος φταίει” και ότι, επομένως, είναι “αδύναμη να προστατεύσει τους πολίτες” από τα μεγάλα αυτά προβλήματα.

Για τις ανατιμήσεις γενικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ότι δε δίνει “την παραμικρή διασφάλιση στον καταναλωτή για τα είδη πρώτης ανάγκης” και τον καλεί “να γκουγκλάρει για να βρει τις χαμηλότερες τιμές, όταν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές στο Α’ εξάμηνο και άλλες τόσες δήλωσαν ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές το επόμενο εξάμηνο”.

Στο πλαίσιο αυτό, “έδειξε” και πάλι την κυβέρνηση για τη μη λήψη “στοιχειωδών” μέτρων, όπως είναι η παρέμβαση για την αντιμετώπιση του “καρτέλ” στο οποίο όπως είπε συμμετέχει και η ΔΕΗ, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ όπως έκανε η Ισπανία. Όπως διευκρίνισε, αυτό το μέτρο που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορήθηκε ότι θα υπερβεί τον επιτρεπόμενο δημοσιονομικό χώρο, δεν είναι μόνιμο αλλά προσωρινό.

Εξάλλου, τόνισε ότι η Ελλάδα έρχεται αντιμέτωπη με αυτό κύμα ακρίβειας με “δυσμενέστερους όρους” σε σχέση με άλλες χώρες, γιατί έχει μειωθεί ήδη τα χρόνια της κρίσης σημαντικά η αγοραστική δύναμη, ενώ και ο κατώτατος μισθός δεν έχει αυξηθεί όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στηλίτευσε τις “ψευδείς υποσχέσεις” της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, οι οποίες έγιναν υπό την “πίεση” των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε μάλιστα “ποιος τους εμποδίζει” να την υλοποιήσουν, “δείχνοντας” αυτούς “που κερδίζουν από τη συμπίεση των μισθών”.

Περνώντας στο θέμα της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, αλλά “δεν είπε κουβέντα στη ΔΕΘ”.

“Γιατί έλειψε αυτή η αναφορά από τα μεγάλα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αφού εσείς οι ίδιοι ισχυρίζεστε ότι η εκχώρηση του 17% στους ιδιώτες θα συμβάλει στην ανάπτυξη της εταιρίας αλλά και στη μείωση του κόστους ενέργειας για τους πολίτες;”, διερωτήθηκε, κάνοντας λόγο για “κερδοσκοπικό χορό”, που έστησαν κάποιοι “στις πλάτες της μεγαλύτερης εταιρίας κοινής ωφέλειας στη χώρα στο χρηματιστήριο όλο αυτό το διάστημα”.

“Με δεδομένο ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, πώς συνέβη και κάποιοι απέκτησαν εσωτερική πληροφόρηση και πουλούσαν μετοχές;”, συνέχισε, σχολιάζοντας πως πρόκειται για “περίεργα πράγματα”.

Απαντώντας στην επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ότι επί διακυβέρνησής του, “απαξιώθηκε” η ΔΕΗ, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αντίθετα η προηγούμενη κυβέρνηση “διέσωσε” τη ΔΕΗ, “ως κρίσιμο περιουσιακό στοιχείο στην υπηρεσία της κοινής ωφέλειας και του Ελληνικού λαού” και παρά τις πιέσεις των δανειστών.

“Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Και ταυτόχρονα αυτή τη δύσκολη περίοδο κρατήσαμε τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επί 4,5 χρόνια ούτε ένα ευρώ και με κοινωνικό τιμολόγιο”, είπε, τονίζοντας ότι “η ΔΕΗ είναι μια κρίσιμη επιχείρηση και για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας”.

“Ό,τι λοιπόν δεν κατάφεραν επί 4,5 χρόνια οι δανειστές, το καταφέρατε εσείς με το που εκλεγήκατε”, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε σε αυξήσεις στο ρεύμα “από τους πρώτους κιόλας μήνες” διακυβέρνησης της ΝΔ ως και 20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, αφού απορροφήθηκε η μείωση ΦΠΑ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν τους λογαριασμούς για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) σε “χρεοκοπία και σε χαράτσια”. “Αυτή ήταν η εξυγίανση που πετύχατε” δήλωσε, ενώ υπογράμμισε πως “το 2020, η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας” και όλα αυτά έγιναν μετά το διορισμό των “golden boys” που έπαιρναν “υπέρογκες αμοιβές”.

“Και τώρα, τι ακριβώς μας λέτε; Ότι το 34% που κρατάτε είναι ακριβώς το ίδιο με το 51%”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην κυβέρνηση ότι “χαρίζει την περιουσία του λαού, ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας”, “βάζει σε κίνδυνο ένα κομβικής σημασίας αναπτυξιακό πυλώνα” και λέει πως “αυτό αποτελεί εξυγίανση”.

Συνεχίζοντας την επιχειρηματολογία του “σε όρους αγοράς”, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα επόμενα χρόνια θα “απογειωθεί η ΔΕΗ”, και “θα αξίζει 1,5 δισ.”, τελικά έδωσε 150 εκατ. από το δημόσιο ταμείο για να εκχωρήσει το 17%. “Ποιος θα έκανε τέτοια κίνηση να χάσει 1,5 δισ. Για να βάλει 150 εκατ;”, διερωτήθηκε, ενώ άφησε αιχμές για “κρυφό σχέδιο για τη ΔΕΗ”.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι με την απώλεια του 51% της ΔΕΗ, η κυβέρνηση αφήνει “ορθάνοιχτη την πόρτα επιθετικής εξαγοράς και εκδίωξης του δημοσίου” και προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην το παρουσιάσει ως “ατύχημα” μέσα από “δήθεν αναπτυξιακά σχέδια εξαγοράς μονάδων επιχειρήσεων που στην πράξη θα πρόκειται για σχέδια συγχώνευσης με άλλες ενεργειακές εταιρίες”. “Έχουν γνώση οι φύλακες. Δε θα επιτρέψουμε να υποθηκεύσετε το ενεργειακό μέλλον της χώρας για να ευνοήσετε φίλους, ολιγάρχες ή και νεόκοπους εθνικούς εργολάβους και προμηθευτές”, υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Αλ. Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η “στρατηγική” της είναι “τα πάντα στο σφυρί, αρκεί να ωφεληθούν ιδιωτικά συμφέροντα και το δημόσιο συμφέρον στα παλιότερα των υποδημάτων” παραπέμποντας και στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε “fund” από την Αυστραλία. “Είναι προφανές ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό έγκλημα. Αν είναι έγκλημα εκ προμελέτης θα φανεί το επόμενο διάστημα”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως “οι μέρες τελειώνουν” και γι’ αυτό στήνει “το Μεγάλο Παζάρι με τα ασημικά του κράτους, χωρίς προσχήματα”.

Προειδοποίησε, επίσης ότι “δε θα περάσει έτσι” και ότι θα αναζητηθούν οι “ευθύνες”, ενώ κατέληξε, υποστηρίζοντας ότι στις επόμενες κάλπες ο λαός θα δώσει εντολή σχηματισμού “προοδευτικής κυβέρνησης” προκειμένου να αντιμετωπίσει “το μείζον ζήτημα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος και του εθνικού πλούτου”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ