Λα Πάλμα: Η λάβα από το ηφαίστειο φθάνει στη θάλασσα καταστρέφοντας σπίτια

Η λάβα που εκλύεται από ένα ηφαίστειο στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα αναμένεται να φθάσει στη θάλασσα γύρω στην 08:00 το βράδυ τοπική ώρα, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός ηγέτης Άνχελ Βίκτορ Τόρες, ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να προκαλέσει τοξικά αέρια και να μειώσει την ορατότητα στη θάλασσα.

«Παραμένει ενεργό και θα συνεχίσει να είναι ενεργό για τις επόμενες λίγες ημέρες», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με επικεφαλής της περιοχής, ηφαιστειολόγους και αξιωματούχους της αρχής πολιτικής προστασίας.

Το Κέντρο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων ανακοίνωσε χθες ότι όταν η λάβα φθάσει στη θάλασσα, θα μπορούσε να δημιουργήσει τοξικά αέρια, καθώς το τετηγμένο πέτρωμα κρυώνει γρήγορα.

Ενόψει του ενδεχομένου μείωσης της ορατότητας, οι λιμενικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα τον διάπλου πλοίων στην περιοχή, προς το δυτικό τμήμα της νήσου, όπου αναμένεται η λάβα να φθάσει στο νερό.

Στην πορεία του προς τον ωκεανό η λάβα έχει καταστρέψει δεκάδες σπίτια ενώ πάνω από 5000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί σε ασφαλές μέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ