Τ. Θεοδωρικάκος: Τεράστια προβολή για τη χώρα το Ράλι Ακρόπολις

Στο ρυθμό του Ράλι Ακρόπολης θα ζήσει την ερχόμενη Πέμπτη η Αθήνα, η οποία θα μετατραπεί σε αποκλεισμένη πόλη, για 10 ολόκληρες ώρες, καθώς για πρώτη φορά η διοργάνωση ξεκινά από την Ακρόπολη και με πρώτη «ειδική διαδρομή» στην πλατεία Συντάγματος.

Αυτό θα έχει ως αναμενόμενη συνέπεια μια γενική αναστάτωση στην πρωτεύουσα, γεγονός που αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό το νέο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη και όλων των επικεφαλής των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ο σχεδιασμός των μέτρων που θα διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης και την προστασία των θεατών, των επισήμων και ταυτόχρονα την τήρηση μέτρων για την Covid-19.

Όπως δήλωσαν και ο κ. Θεδωρικάκος και ο κ. Αυγενάκης, εκτιμάται ότι την έναρξη του αγώνα θα παρακολουθήσουν πάνω από 500 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο και θα είναι μια πολύ μεγάλη προβολή για τη χώρα, γι’ αυτό η επιτυχία του σε όλα τα επίπεδα, αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση.

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε το Ράλι Ακρόπολις «ολυμπιάδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού», ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:

«Ύστερα από οκτώ χρόνια ένα πολύ μεγάλης, παγκόσμιας σημασίας γεγονός του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το Ράλι Ακρόπολις, πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία ανήκει στο υφυπουργείο Αθλητισμού, στον κ. Αυγενάκη και η έγκριση και η ενίσχυση με όλα τα μέσα [ήταν] απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη… Αναμένεται να υπάρξουν περί τα 500 εκατομμύρια τηλεθεατές και ασφαλώς η εικόνα που θα εκπέμψει η πατρίδα μας, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είναι μία τεράστια προβολή που ενισχύει την ακτινοβολία και το κύρος της χώρας».

Στην έκβαση αυτής της υπόθεσης, επεσήμανε ο υπουργός, η Ελληνική Αστυνομία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς το γεγονός θα μεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα θα ανακοινωθούν αναλυτικά τα μέτρα και οι διακοπές κυκλοφορίας από την Τροχαία Αττικής, ενώ ο κ. Θεοδωρικάκος απηύθυνε παράκληση σε όλους τους πολίτες «να ενημερωθούν και να πάρουν υπόψη τους τα μέτρα που θα ληφθούν, γιατί αυτά τα μέτρα θα επηρεάσουν για ένα τριήμερο τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, την Πέμπτη 9-9-2021, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο κέντρο από την 11.00η το πρωί μέχρι την 21.00η το βράδυ, ενώ από την Τροχαία θα γίνονται εκτροπές για να διευκολύνεται η κίνηση.

Η πρώτη εικόνα είναι τι θα κλείσει η λεωφόρος Συγγρού από την οδό Καλλιρόης, ενώ θα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων σε έναν μεγάλο κύκλο γύρω από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται όμως ότι οι δύσκολες ώρες για την Αθήνα δεν θα είναι μόνο αυτές, αλλά μετά την ολοκλήρωση της «ειδικής» στο Σύνταγμα, τα περίπου 50 αγωνιστικά αυτοκίνητα που θα συμμετάσχουν στο ράλι, θα σταθμεύσουν στην κάτω πλευρά της πλατείας, μέχρι το πρωί της Παρασκευής οπότε θα αναχωρήσουν για τους Αγίους Θεοδώρους και το Λουτράκι. Στο χώρο στάθμευσης θα μπορούν να τα επισκέπτονται οι φίλοι του μηχανοκίνητου αθλητισμού για να τα θαυμάσουν, κάτι που θα γίνεται με έλεγχο από την αστυνομία.

Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα της προστασίας των θεατών, αλλά και των επισήμων που έχουν προσκληθεί και θα παρακολουθήσουν τον αγώνα από ειδική εξέδρα στην πλατεία Συντάγματος, με αυστηρές προϋποθέσεις για την πανδημία, που καθορίζει το υφυπουργείο Αθλητισμού (μόνο εμβολιασμένοι, με τεστ κλ.π.).

Σύμφωνα με πηγές από την Αστυνομία οι προσκεκλημένοι είναι περίπου 650 άτομα.

Για πρόληψη οποιουσδήποτε απροόπτου και την εφαρμογή των μέτρων θα διατεθούν πάνω από 1.000 αστυνομικοί, ενώ ομάδες της Ασφάλειας θα βρίσκονται παντού, τόσο για την παρακολούθηση κινήσεων από κάποιους που ενδεχομένως θα προσπαθούσαν να σαμποτάρουν την εκδήλωση όσο και για την πρόληψη κλοπών και άλλων παραβατικών πράξεων, λόγω την αναμενόμενης προσέλευσης κόσμου.

«Υπάρχει πάρα πολύ σημαντική προετοιμασία από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο υφυπουργός, ο κ. Οικονόμου και ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Καραμαλάκης έχουν κάνει δουλειά με τη συνδρομή όλων των άξιων στελεχών. Εμπλέκεται και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η Τροχαία Αττικής φυσικά και οι Περιφερειακές Διευθύνσεις της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου» δήλωσε ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος και κατάληξε:

«Θα βοηθήσουμε όλοι μαζί να πετύχει το Ράλι Ακρόπολις, με ασφάλεια, με σιγουριά, θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα για την πατρίδα και την πρωτεύουσα».

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλες οι διαδρομές του Ράλι Ακρόπολις καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποφυγή του οποιουδήποτε προβλήματος σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

«Βεβαίως όλο αυτό έχει και μία άλλη διάσταση, η εικόνα της χώρας μας, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η πρόβλεψη και του τελευταίου απίθανου συμβάντος που μπορεί να συμβεί σε μία τέτοιας έκτασης διοργάνωση. Είναι στην ουσία η ολυμπιάδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού» είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού και προσέθεσε:

«Σε αυτή τη διοργάνωση η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει την ψυχή της. Οφείλω λοιπόν από εδώ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλης της οργανωτικής επιτροπής, όλων των αγωνιζομένων, όλων των στελεχών του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά, ότι θα έχουμε έναν καταπληκτικό αγώνα, ότι θα δούμε μοναδικές εικόνες, τόσο από το κέντρο της Αθήνας και από το Λουτράκι, όσο φυσικά και από τη Στερεά Ελλάδα. Η χώρα μας θα διαφημιστεί σε πάνω από μισό δισεκατομμύριο φανατικούς φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού και βεβαίως οι εικόνες που πρέπει να πάρουν φεύγοντας μαζί τους και οι αγωνιζόμενοι στα πληρώματά τους και τα στελέχη των ομάδων τους θα πρέπει να είναι οι καλύτερες. Δουλεύουμε γι’ αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα με πρωτοβουλίες όπως αυτή με εξωστρέφεια και μέσω του αθλητισμού γιγαντώνεται και δυναμώνει στο διεθνές στερέωμα».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο εκδήλωση με προσομοίωση τροχαίου ατυχήματος, για την οδική ασφάλεια, στο πλαίσιο του Ράλι Ακρόπολις, αλλά σύμφωνα με την Τροχαία δεν θα υπάρξουν διακοπές άλλα ρύθμιση της κυκλοφορίας όπου χρειαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ