Αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση πυραύλου που θα «χτυπήσει» αστεροειδή

Η αποστολή της NASA, Δοκιμή Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδή (DART-Double Asteroid Redirection Test), έχει μπει στην τελική ευθεία για την εκτόξευση της.

Η DART έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί την 10:20η μ.μ. τοπική ώρα, την 23η Νοεμβρίου, με έναν πύραυλο της SpaceX, τον Falcon 9 από τη Βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια. Η ζωντανή κάλυψη της εκτόξευσης θα προβληθεί από την τηλεόραση της NASA και από τον ιστότοπο του οργανισμού.

Η αποστολή είναι η πρώτη προσπάθεια της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, να ρίξει ένα σκάφος με ταχύτητα πάνω σε έναν μικρό αστεροειδή έτσι ώστε να αλλάξει ελαφρώς την πορεία του, σε μια δοκιμή για την πλανητική άμυνα της Γης.

Στόχος της αποστολής είναι ένας διπλός αστεροειδής που θα πλησιάσει τη Γη το 2022 και ξανά το 2024. Το σώμα ονομάζεται Δίδυμος επειδή αποτελείται στην πραγματικότητα από έναν μικρό βράχο, διαμέτρου περίπου 160 μέτρων, ο οποίος κινείται σε τροχιά γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή με διάμετρο γύρω στα 780 μέτρα.

Μετά την εκτόξευσή του, το DART θα πλησιάσει τον Δίδυμο και θα χρησιμοποιήσει σύστημα αυτόνομης στόχευσης για να θέσει τον εαυτό του σε πορεία πρόσκρουσης. Το σκάφος, που έχει μέγεθος ψυγείου, θα χτυπήσει τελικά το μικρότερο από τα δύο σώματα με ταχύτητα 6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Επίγεια τηλεσκόπια θα εξετάσουν στη συνέχεια αν η πρόσκρουση άλλαξε την τροχιά του μικρού αστεροειδή γύρω από τον μεγαλύτερο σύντροφό του.

Ηλίας Σιατούνης

Πηγές: NASA, physics4u.gr