Αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

Η παγκόσμια Ολυμπιακή και αθλητική οικογένεια σκύβει και ακουμπά με σεβασμό πάνω στην Αρχαία Ολυμπία. Από εκεί που θα ξεκινήσει το ταξίδι της αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (4-20/2/22).

ΜΜΕ από όλο τον κόσμο κάνουν εκτενείς αναφορές στο ξεχωριστό γεγονός, υπογραμμίζοντας τη σημασία του, μιλώντας για την ιστορία και εξιστορώντας στιγμές από το παρελθόν, αλλά και την απουσία θεατών, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

«Η Ολυμπιακή φλόγα θα ανάψει σε ένα άδειο αρχαίο στάδιο στην Ολυμπία αύριο Δευτέρα για τους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου, όπως συνέβη και γι αυτούς στο Τόκιο, λόγω της πανδημίας Covid-19. Για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε τρεις δεκαετίες, η παραδοσιακή τελετή στο λίκνο του Ολυμπισμού θα πραγματοποιηθεί ελλείψει θεατών, όπως έχει ανακοινώσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ)», σημειώνει σήμερα χαρακτηριστικά το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), σε εκτενή αναφορά του για την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

«Λόγω της κατάστασης που συνδέεται με την πανδημία Covid-19, η τελετή θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση του τοπικού πρωτοκόλλου υγείας» ανέφερε η ΕΟΕ, εφαρμόζοντας τα δραστικά μέτρα που ελήφθησαν τον Μάρτιο του 2020 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

«Στην ιστορία των Αγώνων στη σύγχρονη εποχή, η φλόγα άναψε χωρίς θεατές μόνο το 1984, όταν οι Έλληνες διοργανωτές ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τον εμπορικό χαρακτήρα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λος Άντζελες. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί ενώπιον ακροατηρίου που περιορίζεται στα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και της ελληνικής και κινεζικής επιτροπής, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ», προσθέτει το AFP.

Σήμερα τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ταξίδεψαν στην Αρχαία Ολυμπία, όπου στο Μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν, θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου. Το απόγευμα, o Tόμας Μπαχ, παρουσία της Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα κάνει τα εγκαίνια των ανακαινισμένων εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, ενώ αργότερα θα υπογράψει συμβολικά, τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας που έχει ετοιμάσει το Διεθνές Ιδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

«Επίσης, όπως έχει αποφασιστεί η Λαμπαδηδρομία θα είναι «μικρότερη από ό, τι στο πρόσφατο παρελθόν. Η Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων θα μεταφερθεί σε χρόνο ρεκόρ στην Αθήνα, πριν πετάξει στο Πεκίνο.
Η αρχή θα γίνει αύριο στις 11:30 το πρωί όταν ανάψει στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, και να παραδοθεί στους Κινέζους διοργανωτές την επόμενη μέρα στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας στις 12:00 , μετά από μια νύχτα στη σκιά της Ακρόπολης.

Παραδοσιακά, η Φλόγα ταξιδεύει εκατοντάδες χιλιόμετρα σε αρκετές ημέρες, διασχίζει περίπου πενήντα πόλεις και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα, από καλλιτέχνες και αθλητές από όλο τον κόσμο.

Αλλά τον Μάρτιο του 2020 η διαδρομή διακόπηκε στη Σπάρτη, όπου το πλήθος είχε συγκεντρωθεί για να επευφημήσει τους αστέρες του Χόλιγουντ που συμμετείχαν. Αυτή τη φορά, άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν, η φλόγα του Ολυμπιακού θα μεταφερθεί μόνο από δύο λαμπαδηδρόμους -έναν Κινέζο και έναν Έλληνα- σε λιγότερο από 24 ώρες στο Παναθηναϊκό στάδιο, όπου θα παραδοθεί στην οργανωτική επιτροπή του Πεκίνου. 2022, επίσης ελλείψει θεατών», υπογραμμίζει το AFP.

Τον πυρσό με τη Φλόγα θα σηκώσει η Πρωθιέρεια Ξάνθη Γεωργίου, πριν το δώσει τον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Έλληνα σκιέρ Γιάννης Αντωνίου. Χορογράφος της Τελετής θα είναι η Αρτεμις Ιγνατίου.

Η σημερινή πρόβα στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας παρεμποδίστηκε από σύντομα διαστήματα βροχής και βαριά σύννεφα, με αποτέλεσμα να μην ανάβει ο πυρσός από τις ακτίνες του ήλιου μέσω ενός παραβολικού καθρέφτη.

Αντ ‘αυτού, μια εφεδρική φλόγα από προηγούμενες πρόβες χρησιμοποιήθηκε από την Πρωθιέρεια Ξάνθη Γεωργίου. Περισσότερες βροχές αναμένονται τη Δευτέρα,
Όπως είναι γνωστό σε περίπτωση που έχει σύννεφα ή βρέχει και κατά συνέπεια δεν μπορεί να ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα, χρησιμοποιείται η φλόγα από τις πρόβες που έχουν προηγηθεί.

Για ένα δεκαήμερο πριν από την τελετή αφής, κάθε ημέρα πραγματοποιείται στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας πρόβα ενόψει της τελετής. Η φλόγα αυτή κρατείται. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν στην τελετή αφής της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ενώ το 2008 άλλαξε την τελευταία στιγμή η ώρα της τελετής της αφής, λόγω της πρόβλεψης της ΕΜΥ.

Το μήνυμα του προέδρου της ΔΟΕ, Σπύρου Καπράλου, με αφορμή την παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας:

«Στην Ιερή Γη της Αρχαίας Ολυμπίας θα γεννηθεί για μία ακόμα φορά η Ολυμπιακή Φλόγα, το διαχρονικό και γεμάτο μηνύματα σύμβολο του Ολυμπισμού. Αυτή τη φορά θα ταξιδέψει στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, ως αγγελιοφόρος των Ολυμπιακών Αξιών της υπεροχής, της φιλίας και του σεβασμού χωρίς διακρίσεις.
Η Ολυμπιακή Φλόγα θα αποτελέσει και πάλι έμπνευση για δισεκατομμύρια ανθρώπους, θα μεταφέρει τη χαρά της άθλησης και θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Η διοργάνωση της Τελετής Αφής στην Αρχαία Ολυμπία και η Παράδοση της Φλόγας στην αντιπροσωπεία του Πεκίνου, θα ενισχύσει τη στενή σχέση και τους δεσμούς Ελλάδας και Κίνας, δύο χωρών με σπουδαία κληρονομιά προς την υφήλιο και μακραίωνη ιστορία.

Φτάνοντας στο Πεκίνο για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων η Ολυμπιακή Φλόγα θα στείλει παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας, για την οριστική νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στην πανδημία που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία δύο χρόνια. Πιστεύω ότι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου θα διεξαχθούν σπουδαίοι αγώνες πάντα με ασφάλεια και στόχο την προστασία της υγείας όλων των συμμετεχόντων. Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Οργανωτική Επιτροπή «Πεκίνο 2022».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ