Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση

Στο έργο του υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας στη Βουλή, λίγο μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου από τον ίδιο, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ηλεκτρικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Σάκερ, στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, το μνημόνιο προδιαγράφει το πλαίσιο με το οποίο προωθούμε τη συνεργασία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, για τη διασύνδεση του ηλεκτρικό δικτύου της Αιγύπτου με αυτό της Ελλάδας. Με το καλώδιο αυτό θα μεταφέρεται καθαρή, πράσινη-ηλεκτρική ενέργεια, που θα παράγεται στην Αίγυπτο και μέσω της Ελλάδας θα μπορεί να εξάγεται στις χώρες βόρεια της Ελλάδας και στην κεντρική Ευρώπη σημείωσε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε: Καταλαβαίνετε ότι το κόστος κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού στην Αίγυπτο είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό από το κόστος κατασκευής του στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. ‘Αρα, μέσα από την αυτή την πολύ πιο χαμηλή τιμή παραγωγής πράσινης-ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του δικτύου μας και την επάρκεια μας, να διαφοροποιήσουμε τις πηγές εφοδιασμού μας, να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ευελιξία μας, και από την άλλη να διασφαλίσουμε περισσότερο το περιβάλλον, καταφέρνοντας να πετύχουμε και τους στόχους μας, και εμείς και η Ευρώπη, για μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό μας μείγμα, τόνισε ο κ. Σκρέκας, στην καταληκτική ομιλία του, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το οποίο ενσωματώνεται η οδηγία ΕΕ 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, από την ολομέλεια της Βουλής, με τη συμπολίτευση να το υπερψηφίζει και την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει, παρότι σε σειρά άρθρων επιτεύχθηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες. Το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου έγινε δεκτό από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής και καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Ψηφίστηκαν επίσης οι εξής τροπολογίες:

-η τροπολογία 1104/95 του υπουργείου Οικονομικών για τη μη σφράγιση αξιογράφων σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, την παροχή δυνατότητας δανειοδότησης της Energean και από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την παράταση της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ επί τρίμηνο κά. (Ναι: ΝΔ, Όχι: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, Παρών: Κίνημα Αλλαγής)

Παρουσιάζοντας την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης είχε σημειώσει ότι έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ, ο οποίος θέλει μερικούς μήνες ακόμα για να ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά η ΛΑΡΚΟ και θα λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα που διαρκεί χρόνια, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, είπε ο κ. Σκυλακάκης

-η τροπολογία 1105/96 που περιλαμβάνει: 1. Αναστολή αδειοδότησης αιολικών σταθμών σε περιοχές της Β. Εύβοιας 2.Διαδικασία ανάθεσης ειδικών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων 3. Εξορθολογισμός διοικητικών κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις 4. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων 5. Κατανομή εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τα έτη 2021-2030 (Ναι: ΝΔ, Παρών: ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, Όχι: ΚΚΕ, ΜέΡΑ25)

-η τροπολογία 1106/97, που ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Θερμότητας Υψηλής Ανάλυσης (ΣΗΘΥΑ). (Ναι: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, Παρών: ΣΥΡΙΖΑ, Όχι: ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25)

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας είχε αποδεχθεί δύο βουλευτικές τροπολογίες, του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, Ιω. Βρούτση για την καταβολή του σμυριδεργατικού δικαιώματος Νάξου και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών 2021 (Ναι: Παμψηφεί) , και της βουλευτού Α’ Πειραιώς της ΝΔ, Νόνης Δούνια για τη χωροθέτηση συμπληρωματικών λειτουργιών στο γήπεδο Καραϊσκάκη, όπως καταστημάτων αθλητικών ειδών, εντευκτηρίων, γραφείων, κέντρων αποκατάστασης και υποστήριξης για ΑμεΑ κλπ. (Ναι: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, Όχι: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25)

Η ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία (μετά από αίτημα του ΚΚΕ) η τροπολογία 1103/94 του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά σε δαπάνες για ανταλλακτικά εναέριων μέσων του Λιμενικού Σώματος και στην τρίμηνη παράταση (έως 31/12/2021) για πλοία ελληνικής σημαίας, της μη εφαρμογής των προβλεπόμενων απαιτήσεων οργανικής σύνθεσης (ελάχιστος αριθμός Ελλήνων ναυτικών), με στόχο, όπως εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, να διασφαλιστεί η επιστροφή Ελλήνων ναυτικών που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό λόγω πανδημίας καθώς και η αποτελεσματική λειτουργία των πλοίων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας αναφέροντας ότι καταργεί επί της ουσίας την οργανική σύνθεση, σε μια περίοδο εκτίναξης των κερδών των εφοπλιστών. Για ρουσφέτι σε βάρος των εργαζομένων μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Φάμελλος, ενώ την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ