«Διακτίνισέ με, Μπέζος»: Ο κάπτεν Κερκ αυτή τη φορά ταξίδεψε πραγματικά στο διάστημα

Ο Ουίλιαμ Σάτνερ, ο ηθοποιός που για δεκαετίες ενσάρκωνε τον «κυβερνήτη Τζέιμς Ταϊμπέριους Κερκ» στην θρυλική σειρά Star Trek και στις ταινίες που ακολούθησαν, έγινε στα 90 του ο γηραιότερος άνθρωπος που έφτασε «με τόλμη εκεί που δεν έχει πάει ποτέ κανείς».

Το αυτοματοποιημένο διαστημόπλοιο New Shepherd της εταιρείας New Origin εκτοξεύτηκε περίπου 10 λεπτά πριν από την 18.00η χθες Τετάρτη από μια αγροτική περιοχή, στο δυτικό Τέξας και ξεπέρασε τη Γραμμή Κάρμαν που, σε ύψος 100 χιλιομέτρων από τη Γη, συνιστά το «σύνορο» του διαστήματος.

Στο διαστημόπλοιο επιβαίνουν άλλοι τρεις επιβάτες: δύο επιχειρηματίες, που πλήρωσαν για το ταξίδι αυτό και ένα στέλεχος της εταιρείας.

Η υποτροχιακή πτήση κράτησε μόλις 11 λεπτά και το σκάφος επέστρεψε με ασφάλεια στη Γη, με τη βοήθεια τριών αλεξιπτώτων.

Διακτίνισέ με, Μπέζος: Ο κάπτεν Κερκ αυτή τη φορά ταξίδεψε πραγματικά στο διάστημα

Την «εμπειρία της ζωής του» βίωσε, στα 90 του χρόνια, ο ηθοποιός Ουίλιαμ Σάτνερ που  έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα, με έναν πύραυλο της Blue Origin, της εταιρείας του Τζεφ Μπέζος.

Αυτή ήταν «η πιο έντονη εμπειρία» που μπορούσε να διανοηθεί, είπε ο Καναδός ηθοποιός μετά την ασφαλή επιστροφή της κάψουλας στο Τέξας. «Είμαι τόσο συγκινημένος (…) Ήταν εκπληκτικό», είπε, αφηγούμενος το ταξίδι του στον Μπέζος, που έσπευσε στο σημείο της προσγείωσης για να τον υποδεχτεί πίσω στη Γη.

«Πρέπει να το κάνει όλος ο κόσμος αυτό» πρόσθεσε ο «κάπτεν Κερκ» που μέσα από τις ταινίες του έχει ταξιδέψει κινηματογραφικά στις εσχατιές του σύμπαντος.

Αυτή ήταν η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή του πυραύλου του Μπέζος, ο οποίος σκοπεύει να εδραιωθεί στον νεόκοπο τομέα του διαστημικού τουρισμού. Ο ιδρυτής της Amazon ήταν εκείνος που έκλεισε την μπουκαπόρτα πριν από την εκτόξευση και εκείνος που την άνοιξε μετά την προσγείωση. Ο ίδιος ταξίδεψε στο διάστημα τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ